Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V porovnaní s dotykovým analyzátorom je teplotná signalizácia

V porovnaní s dotykovým analyzátorom je teplotná signalizácia lokalizovaná nepresne. Na receptory tepla a chladu sa v značnej miere vzťahuje subjektívnosť a relatívnosť pociťovania. Toto nám demonštrujú Veberove klamy. Bolesťové receptory sú voľne bohato rozvetvené nervové zakončenia. Receptory bolesti sa neadaptujú. Okrem kožnej bolesti rozlišujeme aj bolesť svalovú a bolesť z vnútorných orgánov. Jednou z centrálnych častí bolesti je talamus. Kožný analyzátor v športe: pocit súpera v úpoloch, pocit vody u plavcoch.
Relatívnosť pociťovania. Na receptory tepla a chladu sa v značnej miere vzťahuje subjektívnosť a relatívnosť pociťovania, pocit závisí od predchádzajúcej hladiny pociťovania. Napr. miestnosť s tou
istou teplotou sa nám javí ako chladná, alebo ako teplá podľa toho, či sme do nej vstúpili z teplého alebo chladného prostredia. Tento fenomén dobre demonštrujú Veberove klamy :
• ak ponoríme jednu ruku do teplejšej, druhú do chladnejšej vody a po určitom čase obe ruky ponoríme do nádoby s vodou o teplote, ktorá leží asi v strede oboch predošlých, bude ju pravou a ľavou rukou pociťovať ako nerovnako teplú.
• rovnako ťažké závažia, jedno zohriate, druhé ochladené pocítime na chrbte ruky (pri zavretých očiach) ako nerovnako ťažké.
- voda pri teplote 45 C sa nám bude javiť ako studená, ak teplotu postupne zvyšujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat