V potravě je Fe obsaženo v mase, vnitřnostech, zelenině – vysoký obsah Fe v zelenině ještě neznamená jeho dostatečné vstřebávání, zelenina totiž obsahuje množství kyselin (např. kyselinu listovou), které se Fe vytvářejí obtížně vstřebatelné makromolekuly. Většina nevstřebaného Fe odchází z organismu stolicí.
Fyziologická hladina Fe v krvi je vyšší u mužů než u žen, udává se v µmol/l. novorozenci mají v důsledku rozpadu erytrocyty hladinu vyšší než dospělí. Během dne se koncentrace Fe v krvi mění, nejvyšší hodnoty bývají ráno nejnižší večer.
HYPOSIDERINÉMIE
Příčiny: nedostatek Fe v potravě, porucha vstřebávání např. při nedostatku HCl v žaludeční šťávě, akutní i chronické infekce, zhoubné nádory, anémie, chronické krvácení
Podporujeme:
kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas
love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny
omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno
léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím
latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek
Žádné komentáře:
Okomentovat