Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Travenie a vstrebávanie

Trávenie je v podstate chemické a mechanické spracovanie prijatej potravy.
Mechanické spracovanie potravy je v živočíšnej ríši veľmi rozmanitý proces, ktorý závisí predovšetkým od druhu prijímanej potravy.
Chemické spracovanie je naopak pochod, ktorý má u živočíchov všetky základné rysy spoločné.
Stavbu tráviaceho ústrojenstva určujú dva základné faktory - zložitosť organizmu a druh prijímanej potravy. Obecný vývojový trend vo výstavbe tráviaceho systému smeruje od tráviacej dutiny na tráviaci trubicu.
Tráviaca dutina je vak, ktorého otvor slúži na príjem potravy aj zbavovanie nestrávených zvyškov. V primitívnej forme je vytvorená napr. u nezmar.
Tráviacej trubice má nielen oddelené ústne a vyvrhovací otvor, ale členenie trubice na jednotlivé oddiely dovoľuje jej funkčné špecializáciu. Predné úseky trubice zvyčajne plnia funkcie úschovne potravy (vole vtákov a niektorého hmyzu) alebo sa priamo zúčastňujú mechanického a chemického spracovania potravy. V najdlhším trubicovitém oddielu prebieha chemické spracovanie potravy a vstrebávanie živín. Tomuto oddielu říkáme črevo. S vývojom zložitejších a väčších organizmov sa prejavuje všeobecná tendencia k predlžovaniu dĺžky tráviacej trubice a na zväčšenie jej vnútorného povrchu (klky, riasy).

Tenké črevo

- Je hlavným miestom, kde dochádza k trávenie a vstrebávanie

- Jeho dĺžka je asi 3-5 m, priemer 3 cm
fce:
- Dochádza v ňom k dokončenie trávenia a to hlavne v prvom úseku = vo dvanástniku
- Resorpcie
3 hlavné oddiely:
dvanástniku
lačník
kyčelník

Dvanástniku
- Má zahnutý tvar (Podkova)
- Ústie do neho spoločným vývodom pankreas a žlčovody = práve v tomto úseku dochádza k trávenia
- Zo žlčníka + pečene = žlčovody (žlč) do dvanástniku
- U človeka sa žlč zložeená pečeňovými bunkami zhromažďuje v žlčníku
- Žlč vylučovaná pečeňou sa v žlčníku koncentruje resorpcií solí a vody stenou žlčníka - tento proces môže viesť k nadmernému zahusťovanie žlče a cholesterol prítomný v žlči sa vyzráža a vytvorí spolu s ďalšími látkami žlčové kamene
- Žluč.soli urýchľujú trávenie a vstrebávanie tukov
obsahuje:
žluč.kyseliny - trávenie tukov
: Žlč. farbivá - bilirubín a biliverdin
: Minerálne l.
- Bilirubín * z rozpadajícího sa hemoglobínu v pečeni, slezine a kostnej dreni - rozkladá sa a spôsobuje hnedé sfarbenie stolice

pankreas:
- Žľaza uložená v ohybe dvanástnika, pod žalúdkom
fce: endokrinný a exokrinní žľaza
endokrinný: inzulín, glukagón (uvoľňuje sa do krvi)
exokrinní: vylučujú 2 druhy štiav:
1) bohatá na hydrogenuhličitan - neutralizácia žalúdočných štiav (= HCl), k vytvoreniu
optimálneho pH pre pôsobenie enzýmov
- Potrava, ktorá sa dostáva do dvanástnika je neutralizovaný hydrogenuhličitan v pankreatickej šťave
2) obsahuje enzýmy ako: trypsín - rozkladá bielkoviny
: Amyláza - rozkladá polysacharidy
: Pankreat. lipáza - účinkom žlč. kyselín dochádza k emulgovanie tukov --
sú napádané lipázy

lačník, kyčelník:
- Lačník je miestom najintenzívnejšieho trávenie a vstrebávanie
účinkom enzýmov: erepsin - dochádza k úplnému rozkladu bielkovín
: Maltáza, laktáza - dokončujú trávenie Sachar. → monosacharidy
: Sacharáza
: Lipáza - odbúravanie tukov
- Všetky tieto enzýmy vznikajú priamo v čreve

Tráviace funkcie žalúdka a čriev

Žalúdok - je umiestnený pod bránicou ako dutý vak. Horná časť tvoria klenba, telo, vrátník.žaludeční stena z troch vrstiev: hladké svalstvo, sliznice, väzivové blana. Po premiešaní žalúdočnými šťavami do dvanástnika. Peristaltické pohyby: 3/min, napätie je riadené vegativním nervstvem. Ochranný reflex (bezpodmienečný)-vracanie (predĺžená miecha)

Hlavnými súčasťami žalúdočnej šťavy sú:
- Kyselina soľná (desinfikace), kyselina chlorovodíková - vytvára v žalúdku kyslé prostredie, zabíja choroboplodné zárodky a bránia rozkladu vitamínov B1, B2 a C. Zmeniť nerozpustné minerálne látky na soli rozpustné v H2O. Premena neúčinného pepsinogenu na pepsín.

Pepsín - štiepi v H2O nerozpustné bielkoviny na rozpustné peptiny.
Mucino - je súčasťou zásaditého hlienu, tvorí ochranu žalúdočnej sliznice. Chráni ju pred natrávením vlastné žalúdočnej šťavou.
Chymosin - zráža bielkoviny mlieka
Lipase - tuky na glycerol a mastné kyseliny
Sústa - do žalúdka - dráždi žalúdočnej sliznice, v nej sa tvorí hormón gastin ® späť do steny žalúdka a vyvolá sekréciu žalúdočnej šťavy.

Tenké črevo - dvanástorník (žlčové vývod a vývod pankreasu), lačník, kyčelník.Pokračuje trávenie a vstrebávanie. Pankreas --

Zřasená sliznice - jemné výbežky - klky, medzi nimi sú žlázky, ktoré produkujú zásaditá črevnú šťavu.
Šťava obsahuje enzýmy:
- Peptidózy - štiepia bielkoviny až na aminokyseliny,
- Lipázy - štiepi tuky,
- Amyláza - štiepi cukry.

V hornej časti čreva sú klky, ktoré pri trávení produkujú hormóny sekretin a pankreozymin - do pankreasu ® pankreatické šťava, ktorá obsahuje enzýmy na trávenie všetkých živín: trypsín - štiepi bielkoviny, lipáza - štiepi tuky, amyláza - štiepi cukry.

Hrubé črevo - trakčník vzostupný, trakčník priečny, trakčník klesajúci, 1,5 m dlhé, produkuje hlien a koná peristaltické (posunující potravu) pohybyObsahuje črevnú mikroflóru, baktérie hnilobná (amoniak, sulfan, fenoly), baktérie zákvasovými (metán, CO2). Činností týchto baktérií vznikajú vitamíny B12 a K. dôležitá je vláknina v potrave (Lignín, pektíny, akulóza) stimuluje činnosť kvasných baktérií a pozastavuje činnosť baktérií hnilobné

Tráviaca sústava a výživa človeka

tráviaci systém je zložený z viacerých na seba funkčne nadväzujúcich orgánov
ontogeneticky sú orgány zložené z derivátov embryonálneho ektodermu, entodermu
mezodermu
organizmus potrebuje pre svoje životné pochody primerané množstvo živín - cukrov, tukov,
bielkovín, vitamínov, minerálnych látok a vody = tieto l. získava z potravy, ktorá sa prijíma a spracováva v tráviacej súst.
fce:
= Príjem potravy
= Mechanické a chemické spracovanie potravy = trávenia (zuby, jazyk ..)
= Vstrebávanie živín
= Doplnenie energie a živín pre bunky
= Odvod nestráviteľných a odpadových l.

Trávenia (lúhovanie)
- Dochádza k štiepenie makromol.l. (bielkoviny, tuky, polysacharidy ..) na menšie jednotky
polysacharidy sa štiepi na → olygosachar. → monosacharidy (glukóza)
lipidy (tuky) → mastné kyseliny alebo glycerol
bielkoviny → peptidy, AK
- Živiny sa štiepia pomocou hydrolytických enzýmov. ktoré sa nachádzajú v tráviacom trakte
- Malé molekuly vzniknuté trávením prechádzajú membránou črevných b. Þ dostávajú sa do krvi a miazgy
- Zahŕňa v sebe spracovanie potravy:
mechanické - pohľadávok potravy a premiešaní s tráv.šťávami
chemické - pomocou tráv. štiav obsahujúce enzýmy sú živiny štiepené na jednoduchšie l.
- V dutine ústnej je potrava mechanicky oslabené (zuby, jazyk) a zmiešanie so slinami = obsahujú vodu, minerálne l. a hlavne ptyalin (začína trávenie škrobu) a mucino (hlienovitý látka spôsobujúca vazkost súst
- Prehltnutím sa sústo dostáva do hltana a pažeráka
- V žalúdku je strava premiešať peristaltickými pohyby s žalúdočnou šťavou obsahujúce HCl = svojim nízkym pH ničí choroboplodné zárodky, aktivuje pepsín, uľahčuje vstrebávanie miner.l.
pepsín: štiepia bielkoviny na polypeptidy
chymosin: zráža mliečne bielkoviny na vločky
mucino: hlienovitý l., chráni pred natrávením vlastné žalúdočnej sliznice
žalúdočnej lipázy: štiepia tuky
- Trávenina (chymus) sa posúva smerom k vrátnik a po malých dávkach do dvanástniku
- Tenké črevo je miestom najintenzívnejšieho trávenia
- Hladká Sval vykonáva peristal.pohyby + výkyvných pohyby (miešanie))
napomáha: črevnej šťava - slabo zásaditá (neutralizuje kyslú tráveninu z žalúdka)
- Obsahuje lipázy (štiepi tuky), amyláza (štiepi vyššie sacharidy na
jednoduché)
: Pankreatické šťava-obsahuje trypsín (štiepia bielkoviny) ..
: Žlč-žltohnedá (spôsobené žluč.barvivem = bilirubín) - pomáha tráviť
tuky - spôsobuje ich emulgovanie (rozptýleniu) a aktivuje pankreat. lipázy