Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Menší poranění

Puchýře - Puchýře omyjeme, pokožku osušíme, zalepíme je náplastí a necháme zaschnout. Je možné i puchýř propíchnout (na 2 místech) a vytlačit z něj tekutinu. Vždy při propichování používáme čisté jehly a místo dezinfikujeme (Septonex). Poté též zalepíme náplastí a necháme zaschnout. Je lepší jim předcházet kvalitní obuví (vyšláplé boty) a kvalitními ponožkami. Nohy je dobré před túrou i po ní promazat krémem. Případně citlivá místa můžeme předem preventivně zalepit náplastí.

Podvrtnutí - Končetinu necháme v klidu, nenapravujeme ji. Přiložíme studený obklad (octan hlinitý), abychom zabránili velkému otoku. Končetinu (kloub) zpevníme elastickým obinadlem. Vyhledáme pomoc lékaře.

Bodnutí hmyzem - V letních měsících přichází v úvahu i toto drobné poranění. U dospělých osob v naprosté většině případů neohrožují život. Ale u dětí a u osob, které trpí alergickou reakcí je nutné dbát velké opatrnosti. Nejzávažnější je bodnutí vosou, včelou, sršní a kousnutí čmelákem, některými mouchami a ovády. Poraněné místo dezinfikujeme a přiložíme na něj studený obklad (voda, octan). Místo přechodně opuchne, pálí a svědí. Nebezpečné jsou bodnutí v ústech, na jazyku a v blízkosti oka. V ústech otokem může nastat dušení. Zvýšené nebezpečí je u alergických osob a při mnohočetném bodnutí. Postiženého urychleně dopravíme k lékaři.

Klíště - Přisáté klíště opatrně krouživým pohybem vytočíme pinzetou, sirkou. Klíštěte se nedotýkáme, spálíme ho. Při utržení tělíčka klíštěte postiženého dopravíme k lékaři. Klíště je přenašeč závažných onemocnění (lymská borelióza, klíšťová encefalitida). Při kousnutí infikovaným klíštětem se objeví po několika dnech na místě zarudnutí, nebo bílý kruh s červeným okrajem. Je třeba ihned vyhledat lékařskou pomoc.

Uštknutí hadem - V horách střední Evropy přichází v úvahu uštknutí zmijí obecnou. Po kousnutí zmijí jsou vidět na těle (nejčastěji na končetinách) dvě malé několik milimetrů (10) od sebe vzdálené ranky, které lehce krvácejí. Okolí ran může být lehce zmodralé.
• důležité je nepodlehnout panice a uklidnit postiženého
• necháme ranky krvácet, krvácení podpoříme tlakem prsty
• jed nikdy nevysávejte rty
• ranky desinfikujeme a postiženého dopravíme k lékaři, který mu podá sérum

Cizí tělesa - Cizí předměty v ranách, v uchu, nose a ústech nebo očích nikdy neodstraňujeme, maximálně v případech pokud byl předmět ve styku s jedem, nebo je jinak nebezpečně kontaminovaný. Cizí tělesa z ucha, nosu a úst nebo očí sami též nevyndáváme. Pokud předmět sám lehce nevypadne, nebo pokud nejde lehce uchopit (pinzetou) - necháme jeho vyndání na odborníkovi - lékaři.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat