Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

EXTENZE HOMEOSTÁZY

- EXTENZE HOMEOSTÁZY = např.pocit hladu motivuje tzv.obživné (alimentární) chování, kt.čl. předchází tak, že jej stereotypizuje (např.jí ráno, v poledne, večer). Navíc se učí vybírat a připravovat určitá jídla, skladovat potraviny, jíst v restauraci atd. Svou výživu a další potřeby zajištťuje prací . Z primárního uspokojení hladu se vyvinuly tzv.apetity, chuti na urč.druhy jídel a pochutiny (konzumuje proto,. že mu chutnají, příjemně ho stimulují). Uspokojování potřeby potravy může být spojeno s dalšími potřebami: s celkovým stavem organ., např. s určitou dietou, s životním stylem, např.slavnostní večeře při svíčkách, alimentárními návyky. Krom toho se fyzio.potřeby spojují se sociogenními, např.večeře s přítelkyní.
- FUNKCIONALISTICKÁ TEORIE KULTURY = kulturní organ.a instituce se vyvinuly z uspokojování primárních potřeb, z biologických potřeb se vyvinuly potřeby kulturní, např. uspokojování hladu → výroba potravin, příprava jídel, stolování atd. Z alimentárního chování se vyvinuly urč.symboly, např.přípitek.
- MOZKOVÁ CENTRA FYZIOLOGICKÝCH POTŘEB = vznikají přirozenou stimulací těchto center (v oblasti hypothalamu). Např.hlad → podráždění „centra hladu“, tzv. „hladová krev“ (pokles hladiny glukósy, mírný pokles teploty krve) →podráždění specif.receptorů (nerv.buňky reagující na urč.druh stimulace vysíláním nerv.impulzů do dalších, fčně spojených částí mozku). Působí i stahy stěn žaludku. Pokusy drážděním hypothalamických center hladu u krys, kt.vyvolali patologickou žravost.

Žádné komentáře:

Okomentovat