Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1. Úvod

Stotisícové Statutární město Liberec se rozkládá na ploše 106, 12 km2. Území města je na základě zákona 129/2000 Sb. součástí územního samosprávného celku Liberecký kraj, který je součástí regionu NUTS II Severovýchod. Liberec se dělí na 35 městských částí.
Měststké části Horní Suchá a Karlinky se nacházejí v západním sektoru, Karlov potom v severozápadní. Tyto části zabírají urbanistické obdovy 17 až 20, 43, 45, 46, 47, 65, 66, 67 a 88. Všechny tvoří okrajové části města, jejich horní hranice je tvořena pásy lesa. Ty slouží vedle Lidových sadů k zelenému zázemí Liberce. Hojně navštěvovaný přírodní park Ještěd, méně již národní přírodní rezervace Karlovské bučiny, se dohromady rozkládají na ploše 135, 79 km2.
O Horní Suché se dozvídáme již v 16. století. Její význam byl po přifaření k Liberci značný. Fungovalo zde několik obchodů, služby i řemeslnické práce se značně rozvíjely. Dnes není významná pro Liberec průmyslově, obchodem ani cestovním ruchem, ale jako klidné bydlení vesnického typu.
Karlinky se značně vývojově odlišovaly od Horní Suché i Karlova. Ať už tradičním řemeslem betlémářstvím nebo díky své poloze rozvinutějším cestovním ruchem. Dnes zažívají stavební expanzi a velký příliv obyvatel.
Karlov je malou částí, která byla založena na konci 18. století. Má venkovský ráz, domy se nacházejí jen podél dvou silnic, průmysl se zde nenachází.

Žádné komentáře:

Okomentovat