- Je hlavným miestom, kde dochádza k trávenie a vstrebávanie
- Jeho dĺžka je asi 3-5 m, priemer 3 cm
fce:
- Dochádza v ňom k dokončenie trávenia a to hlavne v prvom úseku = vo dvanástniku
- Resorpcie
3 hlavné oddiely:
dvanástniku
lačník
kyčelník
Dvanástniku
- Má zahnutý tvar (Podkova)
- Ústie do neho spoločným vývodom pankreas a žlčovody = práve v tomto úseku dochádza k trávenia
- Zo žlčníka + pečene = žlčovody (žlč) do dvanástniku
- U človeka sa žlč zložeená pečeňovými bunkami zhromažďuje v žlčníku
- Žlč vylučovaná pečeňou sa v žlčníku koncentruje resorpcií solí a vody stenou žlčníka - tento proces môže viesť k nadmernému zahusťovanie žlče a cholesterol prítomný v žlči sa vyzráža a vytvorí spolu s ďalšími látkami žlčové kamene
- Žluč.soli urýchľujú trávenie a vstrebávanie tukov
obsahuje:
žluč.kyseliny - trávenie tukov
: Žlč. farbivá - bilirubín a biliverdin
: Minerálne l.
- Bilirubín * z rozpadajícího sa hemoglobínu v pečeni, slezine a kostnej dreni - rozkladá sa a spôsobuje hnedé sfarbenie stolice
pankreas:
- Žľaza uložená v ohybe dvanástnika, pod žalúdkom
fce: endokrinný a exokrinní žľaza
endokrinný: inzulín, glukagón (uvoľňuje sa do krvi)
exokrinní: vylučujú 2 druhy štiav:
1) bohatá na hydrogenuhličitan - neutralizácia žalúdočných štiav (= HCl), k vytvoreniu
optimálneho pH pre pôsobenie enzýmov
- Potrava, ktorá sa dostáva do dvanástnika je neutralizovaný hydrogenuhličitan v pankreatickej šťave
2) obsahuje enzýmy ako: trypsín - rozkladá bielkoviny
: Amyláza - rozkladá polysacharidy
: Pankreat. lipáza - účinkom žlč. kyselín dochádza k emulgovanie tukov --
sú napádané lipázy
lačník, kyčelník:
- Lačník je miestom najintenzívnejšieho trávenie a vstrebávanie
účinkom enzýmov: erepsin - dochádza k úplnému rozkladu bielkovín
: Maltáza, laktáza - dokončujú trávenie Sachar. → monosacharidy
: Sacharáza
: Lipáza - odbúravanie tukov
- Všetky tieto enzýmy vznikajú priamo v čreve
Žádné komentáře:
Okomentovat