Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Travenie a vstrebávanie

Trávenie je v podstate chemické a mechanické spracovanie prijatej potravy.
Mechanické spracovanie potravy je v živočíšnej ríši veľmi rozmanitý proces, ktorý závisí predovšetkým od druhu prijímanej potravy.
Chemické spracovanie je naopak pochod, ktorý má u živočíchov všetky základné rysy spoločné.
Stavbu tráviaceho ústrojenstva určujú dva základné faktory - zložitosť organizmu a druh prijímanej potravy. Obecný vývojový trend vo výstavbe tráviaceho systému smeruje od tráviacej dutiny na tráviaci trubicu.
Tráviaca dutina je vak, ktorého otvor slúži na príjem potravy aj zbavovanie nestrávených zvyškov. V primitívnej forme je vytvorená napr. u nezmar.
Tráviacej trubice má nielen oddelené ústne a vyvrhovací otvor, ale členenie trubice na jednotlivé oddiely dovoľuje jej funkčné špecializáciu. Predné úseky trubice zvyčajne plnia funkcie úschovne potravy (vole vtákov a niektorého hmyzu) alebo sa priamo zúčastňujú mechanického a chemického spracovania potravy. V najdlhším trubicovitém oddielu prebieha chemické spracovanie potravy a vstrebávanie živín. Tomuto oddielu říkáme črevo. S vývojom zložitejších a väčších organizmov sa prejavuje všeobecná tendencia k predlžovaniu dĺžky tráviacej trubice a na zväčšenie jej vnútorného povrchu (klky, riasy).

Žádné komentáře:

Okomentovat