Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tráviace funkcie žalúdka a čriev

Žalúdok - je umiestnený pod bránicou ako dutý vak. Horná časť tvoria klenba, telo, vrátník.žaludeční stena z troch vrstiev: hladké svalstvo, sliznice, väzivové blana. Po premiešaní žalúdočnými šťavami do dvanástnika. Peristaltické pohyby: 3/min, napätie je riadené vegativním nervstvem. Ochranný reflex (bezpodmienečný)-vracanie (predĺžená miecha)

Hlavnými súčasťami žalúdočnej šťavy sú:
- Kyselina soľná (desinfikace), kyselina chlorovodíková - vytvára v žalúdku kyslé prostredie, zabíja choroboplodné zárodky a bránia rozkladu vitamínov B1, B2 a C. Zmeniť nerozpustné minerálne látky na soli rozpustné v H2O. Premena neúčinného pepsinogenu na pepsín.

Pepsín - štiepi v H2O nerozpustné bielkoviny na rozpustné peptiny.
Mucino - je súčasťou zásaditého hlienu, tvorí ochranu žalúdočnej sliznice. Chráni ju pred natrávením vlastné žalúdočnej šťavou.
Chymosin - zráža bielkoviny mlieka
Lipase - tuky na glycerol a mastné kyseliny
Sústa - do žalúdka - dráždi žalúdočnej sliznice, v nej sa tvorí hormón gastin ® späť do steny žalúdka a vyvolá sekréciu žalúdočnej šťavy.

Tenké črevo - dvanástorník (žlčové vývod a vývod pankreasu), lačník, kyčelník.Pokračuje trávenie a vstrebávanie. Pankreas --

Zřasená sliznice - jemné výbežky - klky, medzi nimi sú žlázky, ktoré produkujú zásaditá črevnú šťavu.
Šťava obsahuje enzýmy:
- Peptidózy - štiepia bielkoviny až na aminokyseliny,
- Lipázy - štiepi tuky,
- Amyláza - štiepi cukry.

V hornej časti čreva sú klky, ktoré pri trávení produkujú hormóny sekretin a pankreozymin - do pankreasu ® pankreatické šťava, ktorá obsahuje enzýmy na trávenie všetkých živín: trypsín - štiepi bielkoviny, lipáza - štiepi tuky, amyláza - štiepi cukry.

Hrubé črevo - trakčník vzostupný, trakčník priečny, trakčník klesajúci, 1,5 m dlhé, produkuje hlien a koná peristaltické (posunující potravu) pohybyObsahuje črevnú mikroflóru, baktérie hnilobná (amoniak, sulfan, fenoly), baktérie zákvasovými (metán, CO2). Činností týchto baktérií vznikajú vitamíny B12 a K. dôležitá je vláknina v potrave (Lignín, pektíny, akulóza) stimuluje činnosť kvasných baktérií a pozastavuje činnosť baktérií hnilobné

Žádné komentáře:

Okomentovat