Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

KREVNÍ OBĚH PLODU – FETÁLNÍ OBĚH

- plíce plodu nefungují – placenta je dočasný orgán, který zásobuje plod kyslíkem, živinami a slouží jako vylučovací orgán – odvádí metabolity
- zásadním rozdílem proti jedinci po narození je nefunkčnost plic plodu a jeho napojení na placentu, přes niž získává kyslík a živiny a odevzdává produkty látkové výměny. S placentou je plod spojen pupečníkovými – UMBILIKÁLNÍMI cévami procházejícími pupečníkem. Pupečníkovou tepnou přitéká do placenty krev, která se v ní okysličí a získá živiny. Dvěma pupečníkovými žilami se vrací zpět do plodu a vtéká (částečně přes játra) do jeho srdce (do pravé síně). Protože není třeba (ani možné) okysličovat krev v plicích, je většina krve směřována do aorty a velkého krevního oběhu k výživě jednotlivých orgánů. K tomuto „odklonění“ slouží otvor v přepážce mezi síněmi FORAMEN OVALE – oválné okénko, a spojka mezi plicnicí a aortou – BOTALOVA DUČEJ.

Relativnímu nedostatku kyslíku (krev i v levé srdeční komoře je smíšená – okysličená krev z placenty se mísí s neokysličenou přitékající ze zbytku těla), je plod přizpůsoben několika mechanismy. Jde zejména o zvláštní typ hemoglobinu – tzv. fetální hemoglobin, který má větší schopnost vázat kyslík, a uzpůsobení průtoku krve v srdci, díky němuž zejména mozek získává krev bohatou na kyslík. Ihned po narození se s rozpětím plic změní tlakové poměry v krevním řečišti (klesá tlak v plicním řečišti a naopak stoupá v levé síni). Otvor v síňové přepážce i Botalova dučej se za normálních okolností uzavírají.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat