Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

LABORATORNÍ DIAGNOSTIKA INFARKTU MYOKARDU

Úmrtnost na IM je 50%. 2/3 nemocných lidí umírají mimo nemocniční zařízení.
Pro IM je typická bolest na hrudi, která může vystřelovat do krku, levé horní končetiny nebo břicha. Bolest musí trvat déle než půl hodiny. Další známky IM jsou změny na EKG a patologické hodnoty laboratorních testů. Pro stanovení diagnózy IM by měly být přítomny alespoň dva z těchto tří případů. Laboratorní testy jsou důležité zvláště u nejednoznačného EKG nálezu nebo netypické bolesti.

IM je způsoben uzávěrem věnčité (koronární) tepny a nedostatečným zásobením určité části myokardu kyslíkem. K laboratorní diagnostice IM se užívá stanovení bílkovin a enzymů, které mají vztah k srdečnímu svalu. Nejčastějším markrem je myoglobin, který v rozmezí 0,5 – 2 hodiny po začátku bolesti. Je to cytoplazmatická bílkovina buněk srdečního ale i kosterního svalu – nespecifický marker IM. Má negativní predikční význam – jeho nízká hodnota vyloučí IM.

Zvyšuje se ale i po svalové námaze, onemocnění nebo úrazech svalů, u pacientů s nedostatečností ledvin (není vylučován do moči) a u pacientů po resuscitaci. Pokud je myoglobin zvýšený, pokračuje se dalším laboratorním vyšetřováním a stanovuje se troponin T nebo troponin I – patří do skupiny bílkovin, které jsou navázány na příčně pruhovaná svalová vlákna . Struktura troponinu z příčně pruhovaného kosterního svalu je jiná než struktura troponinu z myokardu.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat