Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Na osmolalitě v séru

Na osmolalitě v séru se z fyziologicky přítomných látek nejvíce podílí sodík, močovina, glukóza. Z látek přítomných za patologických okolností jsou to metabolity ethanolu, methanolu, ethylenglykolu a dalších látek, které způsobují otravy.
Zvýšenou osmolalitu v séru najdeme při diabetickém komatu, nedostatečnosti nebo selhávání ledvin, u dehydratace a u otrav.
U otrav je sérová osmolalita tím vyšší, čím více metabolitů vzniká. Osmolalitu je možno měřit nebo vypočítat.
Osm/S = 2Na+ + urea + glukóza

Za fyziologických okolností není velký rozdíl mezi naměřenou a vypočítanou sérovou osmolalitou. Za patologických okolností zvláště u otrav tento rozdíl narůstá. Čím je větší tím je stav pacienta závažnější.
Pokud víme jakou osmolalitu má 1 gram látky, která vyvolala otravu můžeme z rozdílu naměřené a vypočítané osmolality zjistit i množství toxické látky.
Např. 1g ethanolu = 20 mmol/kg. Osmometr je schopen změřit všechny látky, které zvýšily osmolalitu (tedy i rozpadové produkty rozpadových látek) zatímco ve vzorci se počítá pouze s hodnotami natria, močoviny a glukózy. Naměřená osmolalita u otrav musí být tedy vždy vyšší než osmolalita vypočítaná.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat