Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4) Autonómny systém reguluje

4) Autonómny systém reguluje funkcie vnútorných orgánov. Srdce má určitú autonómiu, lebo aspoň čiastočne pracuje na základe vzruchov, ktoré vydáva vzrušič - pacemaker. Srdce má schopnosť automatizácie, ktorú zabezpečujú centrá srdcovej automacie (vzrušivosti)-primárny a sekundárny uzol. Stavba prevodového systému srdca : primárna centrum je při vyústení dutých žíl do srdca(primárna uzol, sínusový, Kízov – Flakov ), v blízkosti átriovenrikulárnej prepážky je sekundárny uzol(Aschow – Tawarov), z neho vychádza Hissov zväzok, ktorý sa vetví na pravú a ľavú časť a končí Purkyňovými vláknami. Vzruch vznikne v primárnom uzle a po svalovine predsiení prejde na sekundárny uzol. ďalej po svalovine na Hissov zväzok a stade po Purkyňových vláknach na svalovinu komôr.
Centrálna časť AS : najnižšie centrá funkcií vnútorných orgánov sú v predĺženej mieche. V AS platí nadradenosť centier. Vyššie centrum sa nachádza v hypotalame, ktorý je aj centrom emócií. Lymbický systém sa pokladá za najvyššiu časť AS, ktorý sa podieľa na regulácií funkcií vnútorných orgánov.
V ňom sa vytvárajú dočasné spojenia autonómnych podmienených reflexov. Lymbický systém hrá úlohu v pudovom správaní, zameranom na zachovanie druhu.

Žádné komentáře:

Okomentovat