Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

To znamená, že

To znamená, že pod vplyvom aktivovaného vagu sa potláča vzrušivosť, vodivosť a znižuje sa frekvencia vzruchov. Naopak kontraktilita sa zvyšuje. Pri dezaktivovanom vagu je to naopak. Pri nadmernom dráždení môže nastať únik spod vagového vplyvu (vagus escape). Sympatikus a jeho mediátory nonadrenalín a adrenalín, pôsobia na srdce búrlivo a majú za následok aj zväčšenie TK.
Sympatikus sa cez sympatikovometikovú reakciu, s vylúčením nonadrenalínu, zapája do činnosti len pri rôznych aktivitách (pohybová, rozmnožovacia), ale aj pri stresových situáciách. Pri pohybovej činnosti
nestačí len ovplyvniť činnosť srdca znížením aktivity vagu, ale je potrebné prispôsobiť tejto aktivite aj periférnu cirkuláciu cestou redistribúcie krvi najmä z vnútorných orgánov do kostrových svalov. Netrénované osoby, napriek tomu, že hlavným regulačným nervom je parasympatikus, majú podiel n. vagus na regulácií srdca menší ako podiel sympatiku. Nielen pod vplyvom vytrvalostného behu ale aj pri intervalovom tréningu, pri ktorom musí srdce pracovať proti periférnemu odporu, ktorý sa zväčšuje v dôsledku zvýšeného TK, nastávajú morfologické zmeny v podiele parasympatiku a sympatiu tak, že podiel vagu sa zvýši a podiel sympatika ustúpi. Toto sa označuje ako fyziologicky zväčšené srdce, ktoré spočíva v hypertrofii svaloviny.

Žádné komentáře:

Okomentovat