Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

K výpadovým reakciám (apraxie) dochádza

K výpadovým reakciám (apraxie) dochádza po poškodení príslušnej časti mozgu(napr. agrafia – neschopnosť písať, strata reči porušením B. centra reči – nefungujú svaly potrebné pre artikulácie, ale tými istými sv. môžeme naďalej prehĺtať, pretože takto ich riadi iné centrum.)

7) Pod trofickým vplyvom pomalých a rýchlych neurónov vznikajú aj pomalé a rýchle sv. vlákna. V dôsledku toho jedna motorická jednotka má vždy len jeden typ sv. vlákien, buď rýchle(biele) alebo pomalé(červené).
Pomalé – oxidatívne, tmavé, červené – nízky prah vzrušivosti, veľa gylikogénu a lipidov, vysoká aktivita oxidatívnych enzýmov, malá únava, veľa kapilár a tým zabezpečený prívod kyslíka, viac myoglobínu, ktorý viaže vo svale kyslík, veľa mitochondrii, v ktorých prebiehajú oxidatívne procesy – oxidatívne aeróbne pochody., dlhotrvajúca činnosť.
2.A rýchle oxidatívne bledé biele – väčší počet myofibríl, sú hrubšie a majú väčšiu silu, vysoký prah vzrušivosti, vlastnosti typu I. aj II. B, nie sú veľmi vytrvalé, sú určené na vykonávanie mohutných /rýchlych, silných/ kontrakcii alebo na rýchlu činnosť striedavo s menšou intenzitou, dajú sa ovplyvniť tréningom.

Žádné komentáře:

Okomentovat