Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

MUŽSKÝ POHLAVNÍ SYSTÉM

Mužský pohlavní systém se skládá z varlat, vývodních cest, přídatných žláz a penisu.
Funkce varlat/testes/je dvojí:produkce hormonů a spermií. Varlata jsou obklopena silným pouzdrem z kolagenního vaziva-tunica albuginea. Pouzdro je na zadním obvodu varlete zesíleno v mediastinum testis, vysílající do nitra žlázy fibrózní septa, která ji rozdělují na cca 250 oddílů pyramidového tvaru, zvaných testikulární lobuly. Septa jsou nekompletní, takže lalůčky mezi sebou často komunikují. Každý z lobulů obsahuje 1-4 stočené semenotvorné kanálky vystlané vícevrstevným zárodečným epitelem zavzaté do sítě řídkého vaziva, bohatého na krevní a lymfatické cévy, nervy a intersticiální/Leydigovy/ buňky. V semenotvorných kanálcích vznikají mužské pohlavní buňky – spermatozoa /spermie/. Intersticiální buňky vylučují testikulární androgeny.
Pohlavní vývody a přídatné žlázy produkují sekrety, které poháněny svaly hladkého svalstva, vypuzují spermatozoa do zevního prostředí. Tyto sekrety též slouží jako výživné látky pro spermie během jejich přítomnosti v mužském pohlavním traktu. Spermatozoa spolu s výměšky pohlavních vývodných cest a přídatných žláz vytvářejí semeno/sperma/.
Testes se vyvíjejí retroperitoneálně v zadní části dutiny břišní. Později sestupují do skrota, kde jsou zavěšena na konci semenných provazců/funiculi spermatici/. Každé varle s sebou přináší serózní obal, tunica vaginalis, odštěpený z peritonea. Tunika se skládá ze zevního parietálního a vnitřního viscerálního listu, který pokrývá tunica albuginea na přední a laterální straně varlete. Skrotum hraje významnou roli v udržování teploty varlat, která musí být nižší než v dutině peritoneální.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat