Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

f) Operácie spojené s okamžitým „ vyčistením “ územia

( cleaning – up operation ) podľa čl. 3.2. písm. d) Nariadenia sa vzťahujú na práce, ktoré boli spojené s odstránením drevnej hmoty, kalamitných následkov z komunikácií, infraštruktúry, chodníkov, parkovísk, verejných priestorov a pod. Je nesporné, že sa uznávajú čistiace operácie súvisiace z odstraňovaním kalamity v intraviláne obcí a z obydlí.
g) Enviromentálne náklady sú uznateľné v prípade hroziacich škôd a to nie z dôvodu škodcov napr. lykožrút, či chrobač, ale pri čistení potokov ( cleaning- up, čl. 3.2. písm. d) ) s cieľom zabrániť budúcej povodni a eróziám. Uznateľné sú i náklady na prevenciu proti erózii, pričom sa myslia najmä zábranné zariadenia ( zahradenia ) a podobne. Do úvahy sa berú reálne náklady, očistené od nákladov práce manažérov a zamestnancov, do ktorých pracovnej náplne patrí daný sektor ( napr. štátne lesy ).
h) Náklady na obnovu národných parkov berú do úvahy skutočnosť, že Národný park nemá žiadnu produkčnú funkciu. Preto nie je možné a nebude braná do úvahy kalkulácia priamej škody na báze nákladov drevnej hmoty, či strát z produkcie drevnej hmoty. Náklady na znovuobnovenie ( výsadbu/ pestovnú činnosť ) národných parkov sú uznateľnými priamymi nákladmi pre výpočet priamej škody. Nie sú však oprávnenými nákladomi pre čiastočnú úhradu z EUFS. Možné je uznať náklady na čistenie národných parkov v podobe nákladov na helikoptéru, vybudovanie lanových dráh, a pod. z dôvodu predídenia ekologickým škodám.
i) Náklady na náhradné zásobovanie vodou, odstavenie od energií, náklady na náhradné ubytovanie sú taktiež považované za náklady uznateľné pre potreby výpočtu priamej škody.

Žádné komentáře:

Okomentovat