Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Upresnenia k vyčísľovaniu priamych škôd sú nasledovné:

a) Do celkovej priamej škody sa zaráta iba priama škoda znížená o skutočné, alebo očakávané plnenia ( napr. poistného plnenia ).
b) Nezapočítava sa strata príjmov a strata produkcie v dôsledku prerušenia ekonomickej činnosti. Neberú sa do úvahy znížené odvody do systému sociálneho poistenia, straty na budúcej úrode, hypotetické škody, strata rekreačnej funkcie lesa ( vzdušné, klimatické kúpele, znížená estetická hodnota... ).
c) Uznateľnými nákladmi pre výpočet priamej škody sú náklady v súlade s čl. 3.2. písm. a), ktoré súvisia z obnovou infraštruktúry, zariadení energetiky, zásobovania vodou, telekomunikácií, dopravy a zdravotníctva a vzdelávania ( školstvo). Jedná sa o náklady prostej obnovy s cieľom zabezpečiť fungovanie základných funkcií a nie rekonštrukčné náklady.
d) Uznateľnými škodami pre výpočet priamej škody sú náklady na prostú obnovu fixných aktív. U mobilných aktív – vecí hnuteľných sa primerane použijú metódy spomenuté v časti oprávnené náklady.
e) Uznateľnými nákladmi sú v súlade s ustanovením Nariadenia 3.2. písm. c) tzv. intervenčné náklady záchrannej služby – najmä okamžité náklady na záchrannú službu – u armády, hasičských zborov, vnútra a pod. nie je možné refundovať náklady na mzdy, nakoľko túto činnosť vykonávajú v súvislosti s výkonom služby/ povolania. Ale uznateľné sú náklady na presuny techniky a náklady, ktoré vznikli naviac v súvislosti s ich nasadením. Pokiaľ boli služby obstarané externými organizáciami, použijú sa bežné náklady, nie všetky náklady. Na poškodený, znehodnotený majetok v súvislosti s týmito službami a zásahmi sa primerane vzťahujú ustanovenia časti oprávnené náklady.

Žádné komentáře:

Okomentovat