Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

15. Pojem kriminalistiky

Pojem kriminalstika môžeme definovať v užšom i širšom zmysle slova.
1. V užšom zmysle slova chápeme pod pojmom kriminalstika samostatnú interdisciplinárnu a dynamicky sa rozvíjajúcu vedu v systéme spoločenských vied, ktorá sa zaoberá zákonitosťami:
A) vzniku, zmien, a zániku stôp a informácii o kriminalisticky relevantných udalostiach;
B) poznávania- skúmania stôp s cieľom dekódovať v nich prirodzeným spôsobom zakódované informácie o kriminalisticky relevantných udalostiach.

2. V širšom zmysle slova chápeme pod pojmom kriminalstika samostatnú interdisciplinárnu a dynamicky sa rozvíjajúcu vedu v systéme spoločenských vied, ktorá:
A) poznáva, objasňuje a predvída vznik, priebeh a prejavy kriminalisticko relevantných udalostí na základe skúmania špecifických zákonitostí spätých s ich odrazmi v materiálnom prostredí i vo vedomí ľudí;
B) tvorí a zdokonaľuje svoj metodologický aparát a vypracúva vedecké odporúčania pre konkrétne potreby rôznych oblastí spoločenskej praxe, hlavne: - kriminalistickej, policajno-bezpečnostnej, vyšetrovacej, súdnej a inej spoločenskej praxe; - aj pre potreby tých subjektov, ktorí s využitím jej poznatkov realizujú al. aplikujú právo, resp. tomuto napomáhajú (znalci, experti, odborníci, advokáti, obvinení, poškodení a pod.).

Žádné komentáře:

Okomentovat