Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

7. Kriminalistika ako interdisciplinárna veda v systéme vied

Interdisciplinárna veda znamená, že ide o vedu sprostredkujúcu, t.j. styčnú vedu, ktorá zasahuje do viacerých vied a vedných odborov vedeckého a praktického poznávania. Systém kriminalstiky ako interdsciplinárnej vedy môžeme chápať ako ucelený, vnútorne štruktúrovaný systém kriminalistických, vedeckých i praktických poznatkov a metód. Systém, ktorý reaguje na nové vedecké poznatky jednotlivých vied v systéme vied, pričom formuje a zdokonaľuje používané kriminalstické metódy, ako aj tvorí nove kriminalstické metódy

8. Vzťah kriminalistiky a kriminológie, rozdielnosť ich predmetov skúmania a riešenie spoločných úloh (viktimológia, prevencia, prognózovanie)

Kriminalistika je vo všeobecnosti samostatná, interdisciplinárna veda v systéme vied, ktorú priraďujeme k policajnej vede. Je to veda o metódach kriminalistického, vedeckého a praktického poznania. Zjednodušene, kriminalistika = veda o metódach kriminalistiky!
Kriminológia je zjednodušene veda o kriminalite! T.z. že ide o usporiadaný systém poznatkov a teórii o zločine, páchateľovi, obeti, sociálnych následkoch a dôsledkoch spáchaného zločinu. Je to teda veda o podstate TČ ako sociálnom jave, o jeho charaktere, príčinách a podmienkach jeho vzniku, o štruktúre zločinnosti, o význame a zmysle trestania a tiež o formách prevencie.

Žádné komentáře:

Okomentovat