Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ÚČEĽOM kriminalistickej odorológie je

ÚČEĽOM kriminalistickej odorológie je vyhľadať a označiť osobu, eventuálne vec. PACH = plynná látka, kt. je schopná pri určitej koncentrácii vyvolať buď čuchový vnem, al. reakciu analytického prístroja. Pachové stopy je nutné vyhľadať a zaistiť napr. v príp. TČ vraždy, znásilnenia, krádeže vlámaním, lúpeže atď. Ide o zložitú problematiku, nakoľko PS sú neviditeľné a nedajú sa zviditeľniť. Treba vytipovať miesta, kadiaľ sa páchateľ pohyboval, objekty, kt. sa páchateľ dotýkal a predmety, kt. odhodil. Zisťovanie a zaisťovanie stôp- ako zdrojov pachu je odlišné od zisťovania stôp- ako pachov.
1. pri zdrojoch pachu prebieha jednoduchšie, keď sa jedná o odev, zbrane al. nástroje. Po nájdení treba predmety označiť, zakresliť a odfotiť miesto nálezu. Potom sa rýchlo zaistia pomocou rukavíc, pinziet a skalpelov do čistých vrecúšok al. fliaš z PVC. Potom sa uskladňujú v suchej tmavej komore, aby sa mohli použiť aj po niekoľkých týždňoch.
2. pri pachoch ako takých je to zložitejšie, lebo sa dajú len predpokladať. Naj. spôsob zaisťovania stôp ako pachov je založený na adsorpcii látok, kt. tvoria pach. stopu vo vhodnom materiály- sterilná textília v súvislosti s metódou pach. konzervy (je určená na zaisťovanie pachov ľudského pôvodu). Postup je taký, že na mieste, kde sa predpokladá pachová stopa, priloží sa kúsok sterilnej textílie a prekryje sa hliníkovou fóliou. Čas takéhoto odberu je cca 30 min. SKÚMANIE pachovej stopy: Subjektívna metóda (čuch psa), Objektívna metóda (prístrojová technika). V praxi sa zatiaľ objektívna metóda na vyhodnocovanie pachov ľudského pôvodu nevyužíva!

Žádné komentáře:

Okomentovat