Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

37. Platenie poistného na nemocenské poistenie a poskytovanie dávok nemocenského poistenia pri súbežných pracovných pomeroch

Zákon o sociálnom poistení:
Ak poistenec vykonáva viacero činností zamestnanca, poradie povinností platiť poistné na nemocenské, dôchodkové, v nezamestnanosti pre zamestnanca sa určuje výškou jeho VZ, pričom sa postupuje od VZ najvyššieho k VZ najnižšiemu.
Ak je výška VZ zamestnanca rovnaká, prednostná povinnosť platiť poistné pre zamestnanca sa viaže na vymeriavací základ dosiahnutý u toho zamestnávateľa, u ktorého poistenie zamestnanca vzniklo skôr.
Nárok na nemocenské dávky z viacerých nemocenských poistení (dve zamestnania)
Nárok na nemocenskú dávku sa posudzuje samostatne z každého nemocenského poistenia.
Ak vznikne nárok na nemocenskú dávku z viacerých nemocenských poistení, nemocenská dávka sa určí z úhrnu denných vymeriavacích základov na určenie výšky nemocenských dávok z tých poistení, z ktorých vznikol nárok na nemocenskú dávku, a nemocenská dávka sa vypláca len jedna.
K súbehom som viac nenašla.

38. Platenie poistného na zdravotné poistenie a poistného na sociálne poistenie pri súbehu pracovného pomeru a výkonom samostatnej zárobkovej činnosti.

Ak zamestnanec súčasne vykonáva aj činnosť povinne nemocensky poistenej a povinne dôchodkovo poistenej SZČO, poistné na nemocenské a dôchodkové poistenie sa platí vždy prednostne z VZ dosiahnutého z výkonu činnosti zamestnanca.

Žádné komentáře:

Okomentovat