Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

43. Zabezpečenie samostatne zárobkovo činnej osoby pri dočasnej pracovnej neschopnosti,

SZČO má od prvého dňa dočasnej PN nárok na nemocenské ako dávku z nemocenského poistenia. Táto dávka je rozpísaná v otázke č. 15.

44. Vylúčenie nároku na náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti a vylúčenie nároku na nemocenské, resp. zníženie nemocenského
Pozor!!!! Treba rozlišovať nárok na dávku, ktorá závisí od splnenia podmienok stanovených zákonom a pri Zc nie je rozhodujúce či Zľ za neho platil, nárok má. A potom nárok na výplatu dávky, ktorý vzniká splnením podmienok nároku na dávku, splnením podmienok nároku na výplatu dávky a podaním žiadosti o priznanie alebo vyplácanie dávky.
Vylúčenie nároku na výplatu nemocenského
Poistenec nemá nárok na výplatu nemocenského odo dňa porušenia liečebného režimu určeného lekárom do skončenia dočasnej PN, najviac v rozsahu 30 dní odo dňa porušenia liečebného režimu určeného lekárom.
Poistenec nemá nárok na výplatu nemocenského za dni, počas ktorých má nárok na výplatu materského alebo sa mu vypláca rodičovský príspevok. To neplatí, ak zamestnanec, poberá rodičovský príspevok v období, keď sa stará o dieťa a zároveň vykonáva aj zárobkovú činnosť alebo poberá dávku nemocenského poistenia okrem peňažnej pomoci v materstve .

Žádné komentáře:

Okomentovat