Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jednorazovú dávku v HN možno ...

Jednorazovú dávku v HN možno poskytnúť občanovi a spoločne posudzovaným osobám, ktorým sa vypláca dávka a príspevky najmä na úhradu mimoriadnych výdavkov na nevyhnutné ošatenie, základné vybavenie domácnosti, zakúpenie školských potrieb pre nezaopatrené dieťa a na mimoriadne liečebné náklady najviac do výšky 3 násobku životného minima.
Poskytovanie dávky a príspevkov a poskytovanie jednorazovej dávky v hmotnej núdzi sa navzájom nevylučujú.

Ak výška dávky a príspevkov je nižšia ako 50 Sk, dávka a príspevky sa nevyplácajú. Sumy môže upraviť k 1. septembru kalendárneho roka vláda Slovenskej republiky nariadením.
Dávka a príspevky sa poskytujú v peňažnej forme, vecnej forme alebo v kombinovanej forme. Aktivačný príspevok sa poskytuje len v peňažnej forme. Dávka vo vecnej forme je jedno teplé jedlo denne, nevyhnutné ošatenie a prístrešie.
Úrad poskytuje dávku a príspevky najviac počas dvoch rokov odo dňa vzniku nároku na dávku a na príspevky. Dávka a príspevky poskytované v pôsobnosti úradu sa financujú zo štátneho rozpočtu. Dávka, príspevok na zdravotnú starostlivosť, ochranný príspevok a aktivačný príspevok poskytované pri prenesenom výkone štátnej správy v pôsobnosti obce (po 24 mesiacoch poskytovania štátom) sa financujú zo štátneho rozpočtu. Aktivačný príspevok a príspevok na bývanie poskytované pri samosprávnej pôsobnosti obce sa financujú z rozpočtu obce.

Žádné komentáře:

Okomentovat