Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

82. Hmotná núdza a formy jej riešenia – zákon 599/2003

Predmet právnej úpravy
Zákon upravuje právne vzťahy pri posudzovaní HN občana a poskytovaní dávky v HN a príspevkov k dávke, ktorých cieľom je spolu s jeho príjmami zabezpečiť základné životné podmienky a pomôcť v HN s prispením aktívnej účasti občana a fyzických osôFOb, ktoré sa s občanom spoločne posudzujú.
Hmotná núdza = stav, keď príjem občana a spoločne posudzovaných FO, nedosahuje životné minimum a tieto osoby si príjem nemôžu zabezpečiť alebo zvýšiť vlastným pričinením. Na účely zabezpečenia základných životných podmienok a pomoci v hmotnej núdzi rovnaké postavenie ako občan má aj cudzinec, osoba bez štátnej príslušnosti, azylant, odídenec s pobytom na území SR na základe povolenia príslušného orgánu a zahraničný Slovák s pobytom na území SR, ak sa im pomoc neposkytuje podľa osobitných predpisov alebo podľa medzinárodných zmlúv, ktorými je Slovenská republika viazaná.
Spoločne posudzované FO:
manžel a manželka,
rodičia a nezaopatrené žijúce s nimi v domácnosti,
rodičia a ich deti do 25 rokov veku, ktoré nemajú príjem alebo majú príjem najviac vo výške minimálnej mzdy, žijúce s rodičmi v domácnosti, okrem detí, ktorým v čase evidencie uchádzačov o zamestnanie vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti a detí, ktorým sa vypláca invalidný dôchodok .

Žádné komentáře:

Okomentovat