Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

C.) Orgány bankovníctva

- sú špecializovanými finančnými orgánmi pôsobiacimi vo vymedzených oblastiach finančných vzťahov v súlade a na základe príslušných právnych predpisov.
- ich aktivity sú upriamené predovšetkým na oblasť meny a peňažného obehu, príjmania vkladov od FO a PO, na oblasť devízového hospodárenia, na poskytovanie úverov a pôžičiek.
- osobitné postavenie NBS (nezávislá centrálna banka, zriadená zákonom, má zákonné oprávnenie vydávať VZPP, hlavná úloha: udržiavanie cenovej stability určujeme novú politiku, vydáva bankovky a mince, riadi, koordinuje a zabezpečuje peňažný obeh).
- Obchodné (komerčné) banky sú PO zo sídlom v SR založené ako a.s. alebo založené a povolené ako štátny peňažný stav, ktoré na základe povolenia na založenie banky a na povolenia na výkon bankových činností príjmajú vklady od verejnosti a poskytujú úvery (napr. Slovenská sporiteľňa, a.s., Tatra Banka, a.s., atď.)
- Eximbanka (Exportno-importná banka SR), patrí do sústavy bánk, vznikla zákonom o Exportno-importnej banke SR, podporuje vývozné a dovozné aktivity vývozcov a dovozcov financovaním vývozných úverov, poisťovaním vývozných úverov a financovaním dovozných úverov zo zámerom zvýšiť konkurencieschopnosť tuzemských výrobkov a podporiť vzájomnú hospodársku výmenu SR so zahraničím.

Žádné komentáře:

Okomentovat