Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vo februári 1993...

Vo februári 1993 sa začala ďalšia etapa vytvárania slovenskej meny. Bol prijatý zákon č.26/1993 Z. z. o opatreniach na zabezpečenie prechodu česko-slovenskej meny na slovenskú menu. Tento zákon všeobecne označovaný ako zákon o menovej odluke nastolil dve základné riešenia situácie:
- splnomocnil vládu SR, aby nariadením ustanovila deň prechodu a čas, v ktorom sa vykoná výmena bankoviek česko-slovenskej meny na slovenskú menu.
- ustanovil, že tým dňom ktorý určí vláda sa zákonnými peniazmi na území SR stanú
okolkované bankovky, ďalej bankovky, ktoré nepodliehajú kolkovaniu, mince a pamätné mince vydané Štátnou bankou, takisto bankovky, mince a pamätné mince vy dané NBS podľa osobitného predpisu.
Kolkovanie bankoviek zabezpečí Národná banka Slovenska v súčinnosti s bankami. Všetkým osobám ustanovený týmto predpisom sa zaručila výmena v pomere 1:1. Zaručila sa však iba jednorázová výmena do sumy 4000 Kčs, s následným zapísaním tejto výmeny do preukazu totožnosti. Okolkované bankovky a bankovky, ktoré nepodliehajú kolkovaniu mali obmedzenú funkciu zákonných peňazí na dobu najdlhšie na 1 rok odo dňa prechodu v česko-slovenskej meny na slovenskú menu. V súlade s ustanoveným splnomocnením vydala vláda SR v ten istý deň nariadenia č. 27/1993 Z.z. o niektorých opatreniach na zabezpečenie prechodu na slovenskú menu. Ustanovila, že dňom prechodu na slovenskú menu je 8. február 1993. Uplynutím 24.00 hodiny 7. februára 1993 zákonnými peniazmi na území
Slovenskej republiky sú okolkované bankovky, ďalej bankovky, ktoré
nepodliehajú kolkovaniu, mince a pamätné mince vydané Štátnou
bankou česko-slovenskou a bankovky, mince a pamätné mince vydané
Národnou bankou Slovenska podľa osobitného predpisu.

Žádné komentáře:

Okomentovat