Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pravidlá obehu zákonných peňazí

Zákonné peniaze: peniaze, ktoré sú fyzické a právnické osoby povinné prijímať pri platení za tovar a služby a iné peniazmi vyčísliteľné a merateľné hodnoty. Spravidla sú to bankovky a obežné mince z bežných kovov, niekedy sú to aj pamätné mince. Sústavu zákonných peňazí môžu doplňať aj štátovky (štátom vydané papierové peniaze, sú kryté verejným štátnym majetkom, ktorý nie je často realizovateľný).
Slovo mena sa v Ústave SR vôbec nevyskytuje, pretože sa formovala v čase keď na Slovensku ešte fungovala česko-slovenská mena. Podrobnosti ustanovuje až zákon o NBS č. 566/1992 Z. z, podľa ktorého: peňažnou jednotkou v SR je slovenská koruna, skratka názvu je "Sk". Slovenská koruna sa delí na sto halierov.
Národná banka Slovenska má v Slovenskej republike výhradné právo vydávať bankovky a mince, ako aj pamätné bankovky a pamätné mince, ktoré sú zákonnými peniazmi na ktorých sa uvádza nominálna hodnota v slovenských korunách alebo v halieroch. Národná banka Slovenska a banky na požiadanie poskytujú náhrady za necelé platné bankovky a za inak poškodené platné bankovky a mince ich výmenou za nepoškodené platné bankovky a mince; za poškodené bankovky a mince, ktoré boli vyhlásené za neplatné sa takto poskytuje náhrada len počas obdobia určeného na ich výmenu. Za necelú bankovku sa poskytne náhrada, ak je na výmenu predložená jej identifikovateľná časť, ktorej celková celistvá plocha presahuje polovicu pôvodnej plochy bankovky. Banky zasielajú všetky necelé bankovky a inak poškodené bankovky a mince, za ktoré poskytli náhrady, Národnej banke Slovenska, ktorá skontroluje správnosť poskytnutia náhrad a uhradí im sumu vo výške správne poskytnutých náhrad.

Žádné komentáře:

Okomentovat