Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Devízovo-právny vzťah

- vzájomná väzba medzi fyzickými a právnickými osobami vystupujúcimi v súlade s devízovo-právnymi normami ako nositelia oprávnení a povinností pri realizácii devízovej politiky štátu. Vznikajú najmä v procese uskutočňovania devízovej činnosti štátu prejavujúcej sa v stanovovaní pravidiel sústreďovania a používania zahraničných platobných prostriedkov.
- Predmetom je predovšetkým nakladanie s devízovými, prípadne inými hodnotami. Právna úprava zakotvuje devízové hodnoty v tomto členení: peňažné prostriedky v cudzej mene, zlato, zahraničné cenné papiere a finančné deriváty.
- Subjekty: zaviedlo sa označovanie osôb podľa ich devízovej príslušnosti ako tuzemcov a cudzozemcov.

Devízové orgány
- MF SR, NBS. Ministerstvo vykonáva pôsobnosť vo vzťahu k ostatným ministerstvám a k iným ústredným orgánom štátnej správy, k štátnym rozpočtovým organizáciám a k štátnym príspevkovým organizáciám (s výnimkou v prípadoch úverov poskytovaných alebo prijímaných SR). Ministerstvo zabezpečuje devízové súpisy a podklady na medzištátne rokovania o majetkovo-právnych nárokoch a vnútroštátne vykonanie výsledkov týchto rokovaní.
- PO určené devízovo-právnymi normami vykonávať pôsobnosť na úseku devízového hospodárstva.

Žádné komentáře:

Okomentovat