Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

D.) Iné orgány:

- plnia špecializované úlohy v oblasti financií. Patrí sem:

1. Poistné orgány – sem môžeme zaradiť poisťovne a zaisťovne. Tieto subjekty spolu s pobočkami zahraničných poisťovní môžu na území SR podnikať v poisťovníctve. Podľa zákona o poisťovníctve poisťovne a zaisťovne môžu byť založené ako a.s. na našom území. Základné poslanie: - podnikanie v poisťovníctve, t.j. poisťovacia, zaisťovacia a ďalšie
činnosti s nimi súvisiace.
Poistné orgány ponúkajú rôzne druhy poistenia.

2. Devízové orgány – PO určené devízovo-právnymi normami vykonávať pôsobnosť na úseku devízového hospodárstva. V zmysle devízového zákona sú nimi MF SR a NBS.

3. Štátna pokladnica - systémom Štátnej pokladnice sa rozumie sústava činností, ktorými sa zabezpečuje centralizácia príjmov a realizácia výdavkov štátneho rozpočtu a rozpočtov subjektu verejnej správy, ak sú klientmi štátnej pokladnice, správa pohľadávok a záväzkov štátneho rozpočtu a denná likvidita štátneho rozpočtu a sústava vzťahov medzi štát. poklad., ministerstvom, NBS, agentúrou a klientom. Štát. poklad. je orgán štátnej správy ako rozpočtová organizácia zapojená na štátny rozpočet prostredníctvom rozpočtovej kapitoly ministerstva. Sídlo má v BA, riadi a zastupuje ju riaditeľ (menuje a odvoláva ho minister financií).

Žádné komentáře:

Okomentovat