Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

 vrátené poistné...

...na zdravotné poistenie zaplatené bez právneho dôvodu a vrátené poistné na sociálne poistenie zaplatené bez právneho dôvodu alebo vrátená časť poistného presahujúca správnu výšku poistného, o ktoré si daňovník znížil v predchádzajúcom zdaňovacom období alebo predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach príjmy zo závislej činnosti a príjmy z podnikania, z inej samostatne zárobkovej činnosti a z prenájmu
 príjmy z derivátových operácií.

c) Základ a sadzba dane

Základnou náležitosťou daňovoprávneho vzťahu je základ dane. V konštrukcii dane z príjmov fyzických osôb diferencujeme základ dane na celkový základ a čiastkový základ.
Celkový základ dane predstavuje súčet čiastkových základov dane diferencovaných podľa jednotlivých druhov príjmov.
Čiastkový daňový základ možno všeobecne formulovať ako rozdiel medzi zdaniteľnými hrubými príjmami a výdavkami preukázateľne naň vynaloženými a to v členení podľa jednotlivých príjmov. V prípade podvojne účtujúceho daňovníka je ním hospodársky výsledok (zisk, strata), v prípade jednoducho účtujúceho daňovníka je ním rozdiel medzi príjmami a výdavkami vynaloženými na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov pri rešpektovaní ich vecnej a časovej súvislosti.
Do základu dane sa nezahrňujú príjmy oslobodené od dane z príjmov a príjmy, ktoré podľa zákona o dani z príjmov nie sú predmetom príjmov FO. Základ dane (celkový) sa nakoniec zníži o nezdaniteľné časti základu dane.
Sadzba dane z príjmov je 19 %.

Žádné komentáře:

Okomentovat