Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Exkreční pohlavní vývody

Vývody , které dopravují spermie vzniklé v testes k penisu, jsou ductus epididymidis, ductus deferens a uretra.

Ductus epididymidis je silně vinutá trubice o délce 4-6 m. Tento dlouhý kanál vytváří spolu s vazivem a krevními cévami tělo a ocas nadvarlete/epididymis/.

Je vystlán víceřadým cylindrickým epitelem , složeným ze zakulacených bazálních buněk a z elementů cylindrických. Jejich povrch vybíhá v dlouhé, větvené, nepravidelné mikroklky, zvané stereocilie. Buňky jsou zpevněny bazální laminou, obklopenou elementy hladkého svalstva/jejich peristaltické stahy napomáhají transportu spermií/ a řídkým vazivem s četnými krevními kapilárami.
Od epididymis pokračuje ductus/vas/deferens jako přímá trubice se silnou svalovou stěnou, která ústí do prostatické části uretry. Ductus deferens charakterizuje úzký průsvit a silná vrstva hladké svaloviny. Výstelku chámovodu tvoří dvouřadý vysoký cylindrický epitel se stereociliemi , podobný epitelu ductus epididymidis. Nasedá na bazální laminu, tenká propria mucosae je tvořena vazivem bohatým na elastická vlákna a tvoří podélné řasy, které na průřezu podmiňují hvězdicovitý tvar lumina. Silná lamina muscularis sestává ze zevní a vnitřní longitudinální vrstvy, které jsou odděleny vrstvou cirkulárně uspořádaných hladkých svalových buněk. Vazivová adventicie připojuje ductus deferens k okolním strukturám semenného provazce-funiculus spermaticus, který kromě ductus deferens obsahuje testikulární arterii, plexus pampiniformis a svazky nervových vláken. Vazivo , obalující útvary tvořící funikulus spermaticus , je obvykle hojně prostoupeno tukovými buňkami. Funiculus spermaticus je obklopen podélně orientovanými příčně pruhovanými vlákny musculus cremaster. Před vstupem do prostaty se ductus deferens rozšiřuje a vytváří úsek zvaný ampula. V koncové části ampuly vyúsťují do duktu semenné váčky. V tomto místě se ductus deferens zanořuje do prostaty a otevírá do příslušné části uretry. Segment vstupující do parenchymu předstojné žlázy nazýváme ductus ejaculatorius. Zatímco sliznice ductus deferens pokračuje ampulou do ductus ejaculatorius, vrstva svalová s ampulou končí.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat