Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Placenta

Placenta je dočasným orgánem skládajícím se z části fetální-chorion a části mateřské-decidua basalis.

A. Část fetální: pars fetalis placentae-chorion-vytváří choriovou plotnu, ze které vyrůstají choriové klky/již popsané sekundární klky/. Tyto klky se skládají z vazivového jádra, tvořeného extraembryonálním mezenchymem, obklopeného vrstvou cytotrofoblastu a syncytiotrofoblastem. Syncytiotrofoblast přetrvává až do ukončení těhotenství , zatímco cytotrofoblast postupně vymizí během jeho druhé poloviny. Ačkoli v průběhu rané placentace dochází k extenzivní proliferaci cytotrofoblastu a současně ke splývání jeho elementů v syncytiotrifoblast, v druhé polovině těhotenství se proliferace zpomaluje až ustává, zatímco proces splývání pokračuje nerušeně dál. Popsaným způsobem se populace cytotrofoblastických elementů vyčerpá jejich přeměnou v syncytium. Choriové klky jsou buď volné nebo jsou zakotveny do decidua basalis. Oba typy klků mají stejnou strukturu, povrch klků je omýván krví z deciduálních lakun a dochází k intenzivní výměně látek mezi matkou a plodem.

B. Část mateřská: pars materna placentae-decidua basalis-obstarává průtok krve v lakunách, prostírajících se mezi sekundárními klky. Přestože jsou mateřské cévy při implantaci otevřeny, cévy zárodku obsažené v sekundárních klcích zůstávají nedotčené. Choriové klky jsou ponořeny do mateřské krve ale krev plodu od ní zůstává oddělena strukturami, které vytvářejí placentární bariéru: endotelem a bazální laminou fetálních kapilár, mezenchymem uvnitř klků, bazální laminou trofoblastu, cytotrofoblastem/v prvé polovině těhotenství/ a syncytiotrofoblastem. Fetální a mateřská krev se tedy nemísí.
Placenta má koncem donošeného těhotenství tvar disku. Pupečník se obvykle upíná ve středu placenty a zprostředkuje spojení mezi fetálním a placentárním oběhem. Žilní krev fétu se do placenty dostává cestou dvou umbilikálních arterií, které se větví a posléze dávají vznik cévám choriových klků. V klcích se fetální krev okysličuje a odevzdává CO2 a navrací se k plodu prostřednictvím umbilikální vény. Placenta je prostupná pro řadu látek, z krevního oběhu matky do krve plodu je normálně přenášen kyslík, voda, elektrolyty, cukry, lipidy, bílkoviny, vitamíny, hormony, některé protilátky a léčiva. Opačným směrem prochází CO2, voda, hormony a zbytkové produkty metabolismu zárodku. Placenta také slouží jako endokrinní orgán a produkuje hormony jako choriový gonadotropin, choriový tyreotropin, choriový kortikotropin, estrogeny, progesteron a placentární laktogen, který má laktogenní a růstově stimulační aktivitu. Všechny tyto hormony jsou produkovány syncytiotrofoblastem.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat