Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sertoliho buňky zastávají nejméně 4 hlavní funkce:

1) Podpora, ochrana a regulace výživy vyvíjejících se spermií. Buňky spermatogenní řady jsou propojeny cytoplazmatickými můstky. Tato síť je mechanicky zpevňována bohatě rozvětveným systémem cytoplazmatických výběžků Sertoliho buněk. Vzhledem k tomu, že spermatocyty, spermatidy a spermatozoa jsou izolovány od krevního zásobení testikulární krevní bariérou/za tuto bariéru je odpovědný systém těsných spojení, vytvořený mezi Sertoliho buňkami/ , výživa těchto elementů spermatogenní řady závisí pouze na schopnosti Sertoliho buněk zprostředkovat výměnu nutričních látek a metabolitů. Bariéra Sertoliho buněk také zajišťuje ochranu spermií před imunologickým atakem.

2) Fagocytóza. V průběhu spermiogeneze je přebytek cytoplazmy spermatid odlučován ve formě reziduálních tělísek. Tyto cytoplazmatické fragmenty jsou pohlcovány a rozrušeny lyzosomy Sertoliho buněk.

3) Sekrece. Sertoliho buňky nepřetržitě vylučují do lumina semenotvorných kanálků tekutinu, která odtéká směrem k vývodním cestám pohlavním a je využívána k transportu spermií. Sekrece vazebného proteinu pro androgeny Sertoliho buňkami je pod kontrolou FSH a testosteronu a slouží k dosahování koncentrací testosteronu v tubuli seminiferi, nezbytných pro zdárnou spermatogenezi. Navíc vylučují peptid inhibin, který omezuje syntézu i uvolňování FSH v předním laloku hypofýzy.

4) Produkce anti-mülleriánského hormonu. Tento hormon je glykoprotein, který u mužských plodů v embryonálním vývoji vyvolává regresi Müllerových vývodů.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat