Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Přídatné pohlavní žlázy

Mezi přídatné žlázy pohlavní počítáme semenné váčky/vesiculae seminales/, prostatu a bulbouretrální žlázky.
Vesiculae seminales sestávají ze dvou silně zakroucených trubic, dlouhých 15 cm. Každá vesicula seminalis je výchlipkou příslušného ductus deferens. Na preparátu je vždy zachyceno několik průřezů stěnou váčku, které jsou k sobě připojeny vazivovou adventicií. Stěna semenného váčku se skládá ze tří vrstev :sliznice , svaloviny/tunica muscularis/ a adventicie. Silně zřasená tunica mucosa vybíhá v primární, sekundární a terciární řasy, které místy srůstají. Mezi slizničními řasami tak vznikají komůrky/recesy/, které si uchovávají komunikaci s luminem semenného váčku. Sekreční epitel vystýlající vnitřní povrch vesicula seminalis je dvouřadý, kubický až cylindrický, v cytoplazmě buněk jsou sekreční zrna a zrna pigmentu. Výška epitelových buněk ve vesiculae seminales a stupeň jejich sekreční aktivity jsou závislé na testosteronu. Propria mucosae je bohatá na elastická vlákna, basální membrána epitelu je tenká. Tunica muscularis je složena z vnitřní vrstvy svaloviny, která má cirkulární nebo spirálovité uspořádání, zevní vrstva hladkého svalstva je uspořádána longitudinálně. Viskózní, nažloutlý sekret semenných váčků obsahuje látky aktivující spermie/fruktóza, citrát, inositol, prostaglandiny a některé proteiny/, nahromaděný sekret v luminu semenného váčku se na preparátech jeví jako acidofilní koagulovaná hmota. Sacharidy jsou zdrojem
energie pro pohyb spermií, nejhojnější z těchto cukrů je monosacharid fruktóza. Sedmdesát procent ejakulátu vzniká u člověka v semenných váčcích.



Prostata je svalově-žlazový orgán skládající se z 30-50 malých, složených tuboalveolárních žlázek , jejichž vývody se otevírají do prostatické části uretry. Žlázky jsou vloženy do vazivového stromatu, které obsahuje velmi četné hladké svalové buňky. Žlázky jsou vystlané basální vrstvou nízkých kubických buněk, na které spočívá vrstva cylindrických sekrečních buněk, jejichž cytoplazma obsahuje sekreční zrna a kapénky lipidů. Prostata vytváří prostatickou tekutinu a skladuje ji v sobě až do okamžiku ejakulace. Sekret nahromaděný v luminech sekrečních oddílů žlázek se na preparátu jeví jako jemně zrnitá acidofilní masa. V lumen prostatických žlázek se často vyskytují malá sférická tělíska glykoproteinové povahy označovaná jako prostatické konkrementy neboli corpora amylacea. Tato tělíska často kalcifikují. Význam prostatických konkrementů je nejasný, avšak jejich počet s věkem vzrůstá.

Glandulae bulbourethrales /Cowperovy žlázy/ jsou tuboalveolární žlázy vystlané jednovrstevným kubickým epitelem , který produkuje hlen, jejich čirý sekret má lubrikační funkci. Jsou umístěny proximálně od membranózního úseku uretry, do které se vyprazdňují.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat