Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Menstruační cyklus

Cyklické strukturální změny endometria jsou výsledkem působení ovariálních hormonů/estrogenů a progesteronu/, které jsou pod kontrolou předního laloku hypofýzy. Délka menstruačního cyklu je individuálně měnlivá, avšak v průměru činí 28 dní. Z praktických důvodů je za začátek menstruačního cyklu považován den počátku menstruačního krvácení. Ačkoliv popisujeme, že cyklus sestává z fáze proliferační, sekreční a menstruační, průběh morfologických změn je plynulý a rozdělení na fáze má pouze význam didaktický.

A. Fáze proliferační-tuto fázi označujeme též jako fázi folikulární, neboť se kryje s vývojem ovariálních folikulů a produkcí estrogenů. Po menstruaci je děložní sliznice redukována na úzký proužek vazivové tkáně/lamina propria/, obsahující basální části žlázek. Buněčná proliferace přetrvává po celou dobu trvání proliferační fáze a rekonstituuje jak žlázky tak i povrchovou epitelovou výstelku endometria. Během ní dochází i k proliferaci vazivových buněk a ukládání základní hmoty do lamina propria, což způsobí, že endometrium roste jako celek. Na konci proliferační fáze je endometrium silné 2-3 mm a žlázky, které sestávají z jediné vrstvy cylindrických epitelových buněk , představují přímé trubičky s úzkým průsvitem. Do regenerujícího stromatu vrůstají vinuté arterie.

B. Fáze sekreční/neboli luteální/-tato fáze začíná ovulací a je závislá na progesteronu, který vylučuje corpus luteum. Hormon žlutého tělíska stimuluje žlázky, vyvinuté pod vlivem estrogenu, k sekreci glykoproteinů, které jsou hlavním zdrojem výživy plodového vejce v období před implantací. Žlázky se rozšiřují, spirálovitě stáčejí a plní sekretem, který se na preparátech jeví jako lehce eosinofilní, téměř homogenní sraženina. Rozšířené, stočené glandulae uterinae nabývají na řezu pilovitého vzhledu. Původně vřetenovité nebo hvězdicovité buňky vaziva zatahují své výběžky a zakulacují se. Jejich těla se zvětšují. Sliznice děložní dosahuje výšky až 6 mm v důsledku akumulace sekretu a edému stromatu.

C. Menstruční fáze-nedojde-li k oplození a implantaci vejce uvolněného ováriem, činnost žlutého tělíska po 14 dnech ustává. Hladina progesteronu v krvi prudce klesá a endometrium je zčásti odloučeno. V opačném případě po úspěšné implantaci počne plodové vejce syntetizovat choriový gonadotropin/hCG/, který udrží žluté tělísko při životě a k menstruaci nedochází. Při periodickém odlučování sliznice hrají klíčovou roli krevní cévy zásobující endometrium. Arteriae arcuatae probíhají cirkulárně ve středních vrstvách myometria. Z těchto tepen vznikají dva soubory arterií přivádějících krev do endometria : přímé arterie, zásobující basální zónu a vinuté arterie, směřující do functionalis. Nedojde-li k nidaci, pak se koncem sekreční fáze stěny vinutých arterií kontrahují, průtok krve je přerušen a dochází k ischemii a následné nekróze cévních stěn. S tím zaniká i zona functionalis endometria, cévy v úseku nad konstrikcemi praskají a nastává krvácení. Menstruační výtok sestává ze zdegenerovaného endometria smíšeného s krví z narušených krevních cév.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat