Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Daňové sadzby

Sadzba dane je číselné meradlo, pomocou ktorého sa vypočítava výška konkrétnej dane. Označuje sa aj ako limit dane. Teória a prax pozná rôzne druhy týchto meradiel. Pokiaľ ide o ich členenie, najčastejšie sa uvádzajú dva druhy základných daňových sadzieb:
 pevná sadzba
 pohyblivá sadzba
Pevná (sprostá) sadzba je taká, pri ktorej sa daň určuje pevnou sumou, a to spravidla bez prihliadnutia na výšku daňového základu. V novej daňovej sústave sa vyskytuje určitý variant tejto sadzby napríklad pri spotrebných daniach, ktorých výška je určovaná pevnou sumou v Sk na mernú jednotku.
Pohyblivá sadzba je závislá od daňového základu a vyjadruje určitý podiel tohto základu. V našej daňovej praxi sa uplatňujú tieto druhy pohyblivých sadzieb:
I. lineárna (proporcionálna) sadzby – t.j. z rôzneho základu rovnaké percento dane (platňuje sa napríklad pri dani z príjmov právnických osôb a tiež pri poplatkoch)
II. vzostupná (progresívna) sadzba – t.j. čím vyšší daňový základ, tým vyššie daňové zaťaženie (uplatňovala sa pri viacerých daniach, napríklad pri dani z dedičstva, darovania, z prevodu a prechodu nehnuteľností)
Teória finančného práva pozná aj tzv. rozdielovú daňovú sadzbu, ktorá sa uplatňovala pri bývalej dani z obratu.

Žádné komentáře:

Okomentovat