Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rozpočtová klasifikácia obsahuje:

a) organizačnú klasifikáciu (umožňuje identifikáciu rozpočtových opatrení podľa rozpočtových kapitol a štátnych účelových fondov). Ustanovuje ju opatrenie vydávané MF SR.
b) druhovú klasifikáciu – označuje druh rozpočtu, ktorý je súčasťou rozpočtu sektora verejnej správy (rozpočtu verejnej správy)
c) ekonomická klasifikácia – triedi rovnorodé druhy príjmov a výdavkov + finančné operácie na hlavné kategórie, položky a podpoložky u umožňuje identifikáciu bežných výdavkov a kapitálových výdavkov
d) funkčnú klasifikáciu – používa sa najmä na účely medzinárodného porovnávania výdavkov verejnej správy podľa funkcií verejnej správy. Ustanovuje ju osobitný predpis - Vyhláška Štatistického úradu Slovenskej republiky č. 195/2003 Z. z., ktorou sa vydáva štatistická klasifikácia výdavkov verejnej správy

Význam rozpočtovej klasifikácie
Význam rozpočtovej klasifikácie treba vidieť najmä v úlohách, ktoré plní. Je to predovšetkým zabezpečovanie prehľadnosti a adresnosti úloh verejných rozpočtov, ďalej umožnenie vzájomnej porovnateľnosti jednotlivých príjmov a výdavkových položiek verejných rozpočtov a v neposlednom rade i sledovanie evidencie a kontroly plnenia týchto rozpočtov.

Žádné komentáře:

Okomentovat