Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Základ právnej regulácie práva finančného trhu ...

Základ právnej regulácie práva finančného trhu tvoria najmä sekundárne práv. aktov (vyhlášky a práv. normy nižšej práv. Sily). Normatívna právna úprava práva finančného trhu je rozptýlená v celom právnom poriadku, najmä vo finančnom práva, obchodnom práve(napr. zmenky, šeky), občianskom práve (napr. pôžičky); z časti v ústavnom práve (zakotvenie NBS v ústave), trestnom práve (zodpovednosť za porušenie povinností) a v medzinárodnom práve (medzinárodné zmluvy)
Právo finančného trhu nie je kodifikované, ťažisko legislatívnej činnosti je na pleciach Ministerstva financií SR, Národnej banky Slovenska, Úradu pre finančný trh. Typickou črtou práva finančného trhu je nedostatok zákonných noriem.
V súčasnosti vývoj smeruje k vymaneniu práva finančného trhu spod finančného práva (úplne izolovanie však nie je cieľom, čo nie je ani možné); Je veľmi úzky vzťah medzi správnym právom a právom finančného trhu (procedúry rozhodovania orgánov, najmä §47 z.č. 71/1967 Zb.- zakotvuje obligatórne obsahové náležitosti rozhodnutia vydaného v správnom konaní: výrok, odôvodnenie a poučenie o odvolaní (rozklade))

Žádné komentáře:

Okomentovat