Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Subjekt odpisovania

Hmotný a nehmotný majetok odpisuje daňovník, kt. má k nemu vlastnícke právo alebo právo správy, ak ide o majetok štátu, obce alebo VÚC. Technické zhodnotenie prenajatého hmotného majetku uhradené nájomcom môže odpisovať nájomca na základe písomnej zmluvy s vlastníkom, ak vlastník nezvýšil vstupnú cenu HM o tieto výdavky. Nájomca zaradí technické zhodnotenie do odpisovej skupiny, v kt. je zaradený prenajatý hmotný majetok. Hmotný a nehmotný majetok v spoluvlastníctve odpisuje každý zo spoluvlastníkov zo vstupnej ceny pomerne podľa výšky spoluvlast. podielu. Hmotný a nehmotný majetok individuálne určený a poskytnutý združeniu bez právnej subjektivity na spoločné využitie účastníkov odpisuje účastník, kt. majetok poskytol na spoločné užívanie. Nehmotný majetok okrem vlastníka môže odpisovať aj daňovník, kt. k nemu nadobudol právo na jeho užívanie za odplatu.
Vstupná cena hmotného a nehmotného majetku je taxatívne vymedzená v zákone, napr. suma vo výške vlastných nákladov obstarávacia cena majetku vylúčeného z odpisovania u darcu pri vyradení v dôsledku darovania…
Pri určovaní vstupnej ceny nesmieme zabudnúť, že DPH nie je súčasťou vstupnej ceny hmotného alebo nehmotného majetku. Avšak napríklad províziu, resp. náklady na dopravu, či inštaláciu sú už súčasťou vstupnej ceny hmotného majetku.

Žádné komentáře:

Okomentovat