Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Veľa styčných bodov má finančné právo ....

Veľa styčných bodov má finančné právo s ústavným právom, ktorého základným prameňom je ústava a ústavné zákony. Tým, že sa v nich riešia základné princípy nášho právneho poriadku, určujú sa tu aj základné princípy fungovania finančnej činnosti štátu najmú v inštitucionálnom vyjadrení. Je tu však aj okruh kompetencií najvyšších štátnych orgánov na úseku meny, bankovníctva, štátneho rozpočtu a podobne.
Finančné právo má úzku previazanosť so správnym právom, čo sa prejavuje najmä pri úprave organizácie a úloh finančných orgánov, ktoré sú súčasne aj orgánmi štátnej správy, metód ich práce, konania pred nimi. Niektoré tieto otázky sa upravili spoločne pre všetky štátne orgány, vrátane finančných orgánov, a to normami správneho práva.
Zreteľne tiež vystupuje súvislosť finančného práva s trestným právom, a to všade tam, kde ide o porušovanie noriem finančného práva a sankcie za takéto porušovanie. Máme na mysli prípady falšovania a poškodzovania zákonných platidiel, porušovania predpisov o obehu tovaru s cudzinou.
Vzťah finančného práva k občianskemu právu vyplýva najmä z existujúcej právnej úpravy peňažných služieb poskytovaných občanom, zmluvného poistenia, ručenia a podobne.

Žádné komentáře:

Okomentovat