Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ANÉMIE Z PORUCHY TVORBY ERY

1. Anémie z nedostatku železa
Nejčastější anémie. Způsobuje ji nerovnováha mezi spotřebou a úbytkem železa.
- Ke zvýšenému úbytku železa nejčastěji dochází při opakovaných ztrátách krve ( fyz. ztráta železa při menstruaci, těhotenství, kojení, pat. Chronické nenápadné krvácení do zažívacího traktu = vředy na dvanáctníku, hemeroidy, krvácení do moči –nádor v močových cestách ).

- Při nedostatečném vstřebávání nebo nedostatečné množství železa v potravinách = onemocnění zažívacího traktu (= nevhodné diety a strava) .

- Při chronických infekcích, zánětech - ! malé děti velmi často onemocnění = nutné dodávat železo

- Žena při menstruaci ztratí 30mg Fe , porod a normální průběh kojení ztráta 200mg Fe
Tato anémie je vždy Hypochromní, mikrocytární ( z nedostatku železa ) i u L a M sideropenií
Popis příznaků: Stres, únava, bolesti hlavy, změny na kůži, padavé vlasy, lámavé nehty
Léčba:
1. Zjistit příčinu anémie a příčinu odstranit
2. Substituce preparátu Fe

2. Anémie z nedostatku B12 a kyseliny listové
Vedou ke správné syntéze DNA. Při nedostatku vázne v kostní dřeni tvorba ery, rozvíjí se megaloblastová krvetvorba
- kyselina listová – nejčastěji v těhotenství, méně často u pacientů nevhodně se stravujících. Megaloblastová krvetvorba se projevuje nenápadně a anémie je velmi lehká
Léčba: kyselina listová v tabletách ( acidum folicum )
- vit B12 – V kostní dřeni typický obraz megaloblastové krvetvorby a v krvi bývá těžká anémie s hemoglobinem 90g/l
Důvodem k nedostatku vit B12 je závažné onemocnění žaludeční sliznice (chronický atrofický zánět ), kdy se neprodukuje tzv. „vnitřní faktor“ v žaludeční sliznici a tudíž téměř zcela ustává vstřebávání vit B12.
Velmi omezeno při vylučování žaludeční kyseliny
V játrech se ukládá zásoba vit B12 a zásobu máme zhruba na 1 rok
Klinický obraz: Dominují zažívací obtíže, výrazné nechutenství a nesnášenlivost masa. Podle tíže anémie se přidávají další obtíže = únava, malátnost, dušnost
Léčba: Vždy je nutné endoskopické vyšetření sliznice ( odebrat vzorky k biopsii )
Chronický atrofický zánět = prekanceróza ( před rakovinou ) a proto opakujeme 2 roky vyšetření na rakovinu. !Včas odebrat vzorek kostní dřeně = po aplikaci mizí megaloblastová krvetvorba ! Vedle substituce se stav neobnoví po celý život a musí dostávat I-M Intra-vaskulárně.

3. Anémie z nedostatku jiných krvetvorných látek
Patří sem řidčeji se vyskytující anémie a chybět může např.: B6, Pyridoxin, Cu, Co, častěji se objevuje anémie z nedostatku bílkovin a aminokyselin ( chronická střevní onemocnění, nádorová onemocnění, jaterní cyrhóza )

4. Anémie z útlumu dřeňové krvetvorby
Útlum dřeňové krvetvorby vede jen málokdy izolovaně k anémii. Spíše neschopnost tvořit krvinky postihuje všechny vývojové řady . Útlum pouze erytropoezy vidíme např.: u vrozené a plastické anémie ( FANCONIHO SYNDROM – onemocnění projevující se již u novorozenců normocytovou, normochromní anémií.)
Pokud útlum dřeňové krvetvorby postihuje i tvorbu bílých krvinek hovoříme o LEUKOPENII.Pokud útlum postihuje všechny vývojové řady hovoříme o PANCYTOPENII. Pokud útlum postihuje tvorbu trombocytů hovoříme o TROMBOCYTOPENII. Nedostatek červených krvinek je anémie.
( hodně leuko = LEUKOCYTOZA, hodně trombo = TROMBOCYTÉMIE, hodně ery = POLYGLOBULIE )
Častější jsou získané útlumové anémie nebo útlumy krvetvorby a jsou většinou způsobeny různými chemickými a fyzikálními faktory a jejich metabolity.
Chemické faktory = ! Léky ( antibiotika, analgetika, léky proti vysokému krevnímu tlaku, protinádorová léčiva – cytostatika – efekt útlumu krvetvorby je žádoucí ), Chemikálie všeho druhu většinou běžně užívané v domácnosti, zemědělství a zahradách.
Fyzikální vlivy: Zejména škodlivé účinky jonizujícího záření ( poškozuje krvetvorbu, fce trávicího systému a pohlavní ústrojí ) nemoc z ozáření probíhá v různých stupnicích velmi často smrtelné, infekční komplikace a krvácivé stavy. Kostní dřeň při útlumu nelze při vyšetření odebrat

5. Anémie z potlačení krvetvorby jiným procesem
V kostní dřeni se začne nadměrně množit určitý druh nezralých buněk a tato patologická krvetvorba vytlačí fyziologickou krvetvorbu ( 1. Leukémie )
Stejně tak vzniká útlum krvetvorby pokud se v kostní dřeni usídlí nádorové buňky z nádorů jiných orgánů ( metastazují např.: nádory prsů, žaludku )
Zvazivovatění kostní dřeně ( OSTEOMYELOFIBROSA )


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat