Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ZÍSKANÉ HEMOLYTICKÉ ANÉMIE:

Jejich příčinou bývají nejčastěji protilátky, které vazbou na membránu erytrocytu způsobují jejich předčasný zánik.
1) Autoprotilátky = protilátky proti vlastním Ag
2) Alloprotilátky = protilátky proti cizím Ag

Získané hemolytické anémie dělíme podle imunologického charakteru protilátek na:
1. Autoimuní hemolytické anémie
Jako autoimunizaci označujeme onemocnění, při němž imunitní systém organismu nesprávně rozpoznává antigeny vlastní od cizích, a proti vlastním buňkám reaguje protilátkovou činností.
Tyto anémie dále dělíme na:
A) Autoimuní hemolytické anémie s tepelnými protilátkami ( obvykle jsou to IgG a optimální účinnost je při 37°C ).

B) Autoimuní hemolytické anémie s chladovými protilátkami ( obvykle IgM a optimální aktivita je při chladničkové teplotě +2 až +6 °C nebo +/- 2°C ).

C) Autoimuní hemolytické reakce s bitermickými protilátkami ( jsou takové protilátky, které se při ochlazení navážou na ery a po oteplení vyvolají náhlou v záchvatech prudkou probíhající hemolýzu a hemoglobinemii – přítomnost volného Hb v moči )

2. Alloimunitní hemolytické anémie
Hemolytické stavy mohou být způsobeny i přívodem protilátek tělu cizích.
např.: při transfuzi krve nebo krevní plazmy, stejně tak přechod protilátek z těla matky do krevního oběhu plodu může způsobit rozpad krvinek plodu, pokud jde o protilátky namířené proti jeho ery.
V průběhu těhotenství mohou ery plodu přecházet do krevního oběhu matky, matka je identifikuje jako cizí a tvoří protilátky. Jsou-li to protilátky typu IgG projdou placentou do krevního oběhu dítěte, v krevním oběhu dítěte poznají Ag proti kterým byli namířeny, naváží se a způsobí hemolýzu těchto ery.U dítěte se tedy rozvíjí hemolytická anémie, matka je zdráva.
Mezi získané hemolytické anémie řadíme i anémie, kdy rozpad ery způsobují léky nebo chemikálie nebo fyzikální vlivy a to zejména záření. Dále sem řadíme anémie při zhoubných onemocněních( lymfatické leukémie nebo lymfony a při některých chronických zánětlivých onemocněních).
Průběh těchto klinických anémií může být zdlouhavý nebo akutní. Nebezpečná je zejména tzv. hemolytická krize : Náhle se rozpadá velké množství ery- což může vést k selhání krevního oběhu. Rychle jsou vyčerpány vazebné bílkoviny pro volný hemoglobin.A stoupající hladina volného krev. Hemoglobinu vede k ledvinné nedostatečnosti. Velmi často se objevuje jako komplikace srážení krve uvnitř cév.Toto vše ohrožuje pacienta na životě. Pomoc musí být urgentní a odborná.
Zvláštní skupina získaných hemolytických anémií = náhlé prudké hemolytické anémie se záchvatovým průběhem a prudkou hemolýzou.Patří sem:
Paraxyzmální noční hemoglobinurie – Pacient je během spánku probuzen prudkou bolestí v zádech a je přítomna tmavá moč.Je to způsobeno náhlou hemolýzou, protože ve spánku klesá pH krve a ery těchto nemocných mají vrozenou poruchu bílkovinné kostry a snížené pH nesnesou. Nejedná se o přítomnost žádné protilátky.
Rovněž paroxyzmální chladová hemoglobinurie patří do této skupiny hemolytických anémií.Zde je ovšem přítomnost chladové protilátky. bývá bitermického charakteru a pacient se musí bránit proti prochladnutí.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat