Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

FYZIOLOGIE ČERVENÝCH KRVINEK

Erytrocyt má tvar uprostřed vkleslého a na okrajích zaobleného disku.V krevním nátěru mívá eliptický tvar. Jen malá část erytrocytů může mít kruhovitý tvar. Ery se skládá z 61% vody, 21% hemoglobinu, dále z lipidů, sacharidů, elektrolytů a enzymů. Velikost ery nejlépe vystihuje
PRINCE- JONESOVA KŘIVKA
1. fyziologická anizocytóza
2. Patologická amnizocytóza- více menších ery
3. Mikrocytóza – všechny menší
4. Makrocytóza – všechny větší

PARAMETRY ERY
1. počet ery
U mužů 4,5-5,5.1012/l
U žen 3,8-4,7. 1012/l
Novorozenci 5. 1012/l

2. množství hemoglobinu
U mužů 130-170g/l
U žen 112-152g/l
Novorozenci 180-200g/l

3. objem ery
U mužů i že 87 +/- 5 fl ( femtolitrů )
Novorozenci 105 fl – makrocytóza
Malé děti do 3let 75 fl – fyziologicky malé ery - mikrocytóza
Výpočet: hematokrit
Počet ery ( fl )

4. hematorkit HTK
Udává celkový objem ery vzhledem k objemu celé krve. Udává se podílem sloupce červených krvinek po jejich odstředění a usazení na dně hematokritové zkumavky.
U mužů 0,44 +/- 0,05
U žen 0,39 +/- 0,04

5. množství hemoglobinu v ery – Hb ery
Jedná se o spočítanou hodnotu, díky které získáme představu zda má ery dostatek krevního barviva.Hodnota Hb ery je 32 +/- 2 pg ( pikogramy ).
Výpočet : množství hemoglibinu v g/l
Počet ery .1012/l ( pg )

6. množství koncentrace hemoglobinu v ery – Hb koncentrace
35 +/- 2%
Výpočet: Hemoglobin
Hematokrit ( % )

Ery potřebují pro svou existenci dobře vyvinutou buněčnou membránu a správně probíhající metabolismus. Pronormoblasty a normoblasty vytvářejí nukleoproteiny, které jsou v tomto vývojovém stádiu potřebné pro syntézu bílkovin budoucího erytrocytu. Na bílkovinný základ hemoglobinu ( globin ) se v mladých erytrocytech navazují molekuly hemu se železem a vytvářejí tak molekulu hemoglobinu ( Hb ). Membrána erytrocytů je tvořena proteiny, lipidy a sacharidy. Je polopropustná ( semipermeabilní ). Do ní může pronikat voda a některé anionty ale zabraňuje úniku hemoglobinu a kationtů.Membrána erytrocytů je schopna vykonávat tzv. aktivní transport. V tomto případě je sodík ( Na ) transportován z červené krvinky navenek a draslík naopak do nitra buňky a to v obou případech protikoncentračního spádu ( gradiendu )

Tento aktivní transport vyžaduje energii, kterou krvinka získává metabolizováním glukosy a vytvářením ATP ( adenozintrifosfát ).
Ery membrána musí být elastická ale přitom pevná.Elastičnost a ohebnost krvinek umožňuje jejich pohyb skrz kapiláru ( průměr o polovinu menší než je průměr ery ). Pevnost membrány zaručuje krvinkám stálý tvar. Uvnitř ery probíhá energetický metabolismus – odbourávání glukosy za souhry nejméně 40 enzymů. Metabolismus glukosy zajišťuje potřebnou energii a tím i správnou funkci hemoglobinu a membrány ery. Fyziologický ery žije v těle 110-120 dnů.
Když začíná ery stárnout klesá v něm glukosa a buněčné dýchání. Zároveň v ery stoupá množství methemoglobinu ( z 1-6% ) a klesá množství ATP. Stárnoucí ery ztrácí svůj výhodný tvar vtlačeného disku a získává tvar kulovitý ( Sférický ). Starý ery = SFÉROCYT. Takto změněný ery se hůře pohybuje v kapilárním řečišti a zachycuje se zejména ve slezině. Ve slezině pak monocyty a makrofágy fagocytují sférocyty.Za minutu takto zaniká asi milion ery. Za den se u dospělého člověka obnoví přibližně 1 % ery.
Rozpad ery a výstup hemoglobinu do okolního prostředí se nazývá hemolýza. Za normálních okolností k hemolýze krvinek uvnitř krevního řečiště nedochází ( viz zánik ery ve slezině ). Je tomu tak proto, že za normálního stavu jsou ery v osmotické rovnováze s krevní plazmou. Jejich membrána je schopna udržet normální tvar a proto v krvi nenastává hemolýza. Při různých nepříznivých podmínkách se ovšem může ery rozpadat i v krevním oběhu. Tím se zkracuje délka jeho života. K posouzení odolnosti ery slouží vyšetření osmotické rezistence ery.
Membrána normálních ery je odolná nejen v izotomickém roztoku ( např.: 0,85% roztoku NaCl ), ale v roztoku s nižší koncentraci NaCl a to až do koncentrace 0,44 % eventuálně do 0,42% ( hypotomický roztok ) při této hodnotě hemolyzují v krevním vzorku nejstarší ery, které mají nejmenší tzv. minimální osmotickou rezistenci. V roztocích s ještě nižší koncentrací 0,32-0,30 % NaCl zjistíme, že ve vzorku už hemolyzovaly všechny ery a to i ty, které měly nejlepší odolnost – byla překročena jejich maximální osmotická rezistence.
Stanovením hodnoty minimální a maximální rezistence při chudokrevnosti můžeme zjistit, zda příčina zánětu ery není patologická změna ery membrány.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat