Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

KREVNÍ DESTIČKY

Nejmenší Buňky v krvi.Mají průměr okolo 2,5 um ( 4x menší než ery).Mladší trombo bývají větší a funkčně zdatnější. Starší trombo jsou menší a méně aktivní. V periferní krvi se vyskytují v množství 150-350. 109/l.Hlavní funkcí trombo je jejich účast na stavění krvácení.

Morfologie trombo:
Megakaryoblast – velmi podobný myeloblastům bývá však o něco větší.
Promegakaryocyt – je větší než megakaryocyt má kulaté jádro, které má zářez naznačující budoucí rozčlenění jádra.Nemá žádná jadérka.Cytoplazma se barví basofilně a je bez granulí.
Megakaryocyt – Buňka nápadná svou velikostí!! Má více laločnaté jádro s poměrně hustým chromatinem. Vícelaločnatost jádra se nazývá polyploidie jádra.Cytoplazma je růžová jemně azurofilně granulovaná.Na obvodě zralých megakaryocytů nacházíme hnízda oddělujících se trombocytů.Trombo jsou vlastně odštěpky cytoplazmy megakaryocytu.
Trombocyty mají komplikovanou vnitřní strukturu. Cípek megakaryocytu se dostává ke stěně kapiláry a z nich se uvolňují trombo do krve.

Patologické změny počtu trombocytů:
Trombocytémie (Zvýšený počet trombocytů –Trombocytóza) ( primární) esenciální trombocytémie ( myeloproliferační onemocnění)- zhoubné onemocnění viz víše.
Reaktivní trombocytémie ( mírné zvýšení 400-600 . 109/l).Objevují se po krvácení, v některých zhoubných onemocnění ( tumory ledvin a CNS)
Trombocytopenie
1. Snížená tvorba destiček ( dřeňové útlumy, toxické poškození kostní dřeně)
2. Snížené přežívání trombocytu a jejich rychlejší odbourávání.¨
3. protilátkové trombocytopenie – ITP- idiopatická trombocytopenická purpura.
AITP- autoimunní trombocytopenická purpura
AITP je způsobena protilátkovým mechanismem, nejčastěji se jedná o autoprotilátku ( proti vlastním trombocytům) ty se váží na trombo a tím ruší jejich funkci v procesu srážení krve.A navíc trombo s navázanou protilátkou jsou zvýšeně odbourávány a zachycovány ve slezině.
ITP – v dětském věku po prodělaných infekčních chorobách, kdy se v několika týdnech nebo měsících stav upraví, ale velmi často recidivuje a vrací se zpět. Tvorba petechií na kůži.
4. Alergické trombocytopenie – velmi časté. Také se jedná o tvorbu protilátek.
5. Velká krevní ztráta
6. Konzumpční trombocytopenie – spotřební trombocytopenie – trombo jsou spotřebovány při patologickém krevním srážení.
7. Při chronických onemocněních jater ( cirhóza jaterní )

Trombocytopatie
Vrozené a získané. Vrozené jsou velmi vzácné a velmi obtížně se diagnostikují. Porucha funkce destiček, a to porucha adheze nebo porucha agregace, porucha uvolňovacích reakcí, membránové defekty.
Získané se častěji vyskytují. Objevují se jako komplikace řady onemocnění a velmi často v důsledku užívání léků ( společně s trombocytopenií ).
Útlumy dřeňové krvetvorby
Jsou to stavy při nichž je krvetvorba v kostní dřeni v jedné nebo několika složkách snížená nebo zcela chybí.Například Fanconiho anémie – vrozený dřeňový útlum.
Získané dřeňové útlumy
- idiopatické dřeňové útlumy z neznámé příčiny- většina dřeňových útlumů je idiopatických
- sekundární dřeňové útlumy –vyvolané nějakými vnějšími činitely (léky, jonizované záření, chemické látky)…..např.:druhotně při virové hepatitidě A
- (Suchá jehla = útlum kostní dřeně)
- dřeňové útlumy – akutní a chronické
- Akutní mohou být přechodné nebo mohou přejít v chronické.Akutní trvají několik měsíců
- Chronické trvají několik let.Jen mizivé procento přejde v relativní zdraví.Po několika letech nastane smrt- tělo nemá dostatek síly vyrovnávat se s ataky.(akutní po akutní hepatitidě,léky)


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat