Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

BÍLÉ KRVINKY

Leukocyty dělíme na:
1. Fagocyty
a. Mikrofágy ( granulocyty)
b. Makrofágy ( monocyty a histocyty )

2. Imunocyty
Mezi imunocyty řadíme:
a) lymfocyty
b) Plazmatické buňky
Hlavní úlohou leuko je ochrana organismu před virovými látkami, ty mohou do těla vstupovat zvenčí ve formě chroboplodných zárodků, prachu, potravin, léků, atd…..nebo vznikají přímo v organismu při procesech látkové proměny nebo rozpadu tkání

MYELOIDNÍ VÝVOJOVÁ ŘEDA ( GRANULOCYTOVÁ ŘADA)
Myeloblast – velikost jako pronormoblast ( proerytroblast).Jádro je velké, kulaté a vyplňuje téměř celou buňku. Je vysoký jederno- cytoplazmatický (NC) poměr 6:1. Jaderný chromatin je velmi jemný. Jádro obsahuje dobře ohraničená 2-4 světlá jadérka. Cytoplazma je světle modrá – lehce bazofilní. V plazmě může být jedno nebo více červeně se barvících tyčkovitých útvarů = AVEROVY TYČE. Rozdíly od pronormoblastu : Nejsou cípovité utváření cytoplazmy. Myeloblast má světlejší cytoplazmu. Světlá jadérka!!. Nikdy není patrno perinukleární projasnění. Naopak pronormoblast v cytoplazmě nikdy nemá averovy tyče.
Promyelocyt – Velká kulatá buňka, větší než myeloblast ( v kostní dřeni je větší již pouze megakaryocyt ). NC poměr 4:1. Jaderný chromatin je poněkud hrubší a jádro stále obsahuje jadérka. Cytoplazma je lehce basofilní a obsahuje různý počet AZUROFILNÍCH granul ( jsou to primární tmavočervená granula). Velikost buňky , NC poměr a azurofilní granula jsou nejdůležitější rozlišovací znaky od myeloblastu.

Myelocyt- Je nezralý a zralý. Oba mají velikost jako myeloblast.
Nezralý myelocyt – jádro je velké kulaté.Chromatin stejné struktury jako u promyelocytu, bez jadérek!. Cytoplazma stále lehce basofilní s četnými azurofilními granulacemi. Kromě primárních granul se v cytoplazmě objevují i granulace sekundární = specifická ( neutrofilní, eosinofilní, basofilní)
Zralý myelocyt –Jádro je hutnější, chromatin má trámečkovité uspořádání bez jadérek!!.Cytoplazma je již růžová, neobsahuje azurofilní granula, obsahuje pouze specifická granula.
Metamyelocyt
Menší než myelocyt, jádro je menší a má hustší chromatin A jádro má obvykle ledvinovitý tvar.NC poměr je 1,5:1.Přítomna specifická granula.
Nesegmentovaný Granulocyt (Tyčka)
První buňka této řady která je vidět v periferní krvi fyziologicky.Velký jako metamyelocyt.Jádro má tvar tyčky,lehce ohnuté nebo stočené.Jaderný chromatin je hutný, má hrudkovitou strukturu. Cytoplazmy je v poměru k jádru velké množství, je růžová a obsahuje specifická granula.
Segmentovaný granulocyt (segment)
Velikost jako tyčka.Jádro obsahuje hustý chromatin a je rozděleno na 3-5 segmentů, které jsou spojeny můstky.Šířka spojovací můstků nepřesahuje 1/3 největší šířky jádra.Cytoplazma je růžová a obsahuje specifická granula.
Monocytová vývojová řada

Monoblast – Morfologie stejná jako myeloblast!! Nikdy nejsou AVEROVY TYČE!!
Promonocyt- Velký jako monoblast. Jádro ledvinovité nejsou patrna jadérka. Cytoplazma modrá a obsahuje jamné růžové granulace.
Monocyt-Největší bílá krvinka v obvodové krvi má kulatý nebo vejčitý tvar obvykle s výběžky.Jádro velké uloženo excentricky (většinou) má ledvinovitý nebo laločnatý tvar. Má velmi jemný chromatin, je uspořádán do jemné síťovité struktury. Excentrické uložení jádra a velmi jemný jaderný chromatin jsou hlavní znaky pro monocyty. Cytoplazma šedomodrá, často vakuoly a přítomna jsou azurofilní zrna. Objevuje se v krvi a krvetvorných orgánech. Monocyty patří k hlavnímu obranému systému fagocytárnímu a často mění svůj tvar podle pohlcované látky. V obvodové krvi tvoří monocyty 3-10% v kostní dřeni tvoří 0,4 -2%.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat