Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

MALIGNÍ LYMFON

Zhoubné procesy lymfatické tkáně uložené především v lymfatických uzlinách, slezině a kostní dřeni.Pro stanovení správné diagnózy je vyžadováno histologické vyšetření.
Řadíme sem:
1. Hodkinova choroba
2. NHL – nehodgkinovské lymfony

Hodgkinova choroba ( zhoubný lymfogranulom)
Pro stanovení diagnózy je prvořadé histologické vyšetření uzliny, kde je podstatný nález buněk Reedová - Sternberg a podle jejich četnosti a dalších znaků je používáno histologické třídění do 4 typů. Onemocnění začíná v jedné lymfatické uzlině a šíří se do sousedních uzlina sousedních orgánů jako velmi pokročilé pak postupuje i do vzdálených oblastí těla. Rozsah postižení se vyjadřuje čtyřmi klinickými stádii a podle tohoto určení je následně doporučena i optimální léčba ( většinou kombinace radioterapie a chemoterapie).Prognóza je u včas diagnostikovaných onemocnění velmi příznivá.
NHL
Tato skupina představuje značně různorodou skupinu onemocnění a rovněž i zde je základem pro diagnózu histologie. NHL mohou se vyskytovat i zcela mimo lymfatickou tkáň, pak se označují jako mimouzlinové(typicky ORL oblast a oblast trávicího systému).Existuje několik klasifikací podle kterých jsou NHL tříděny.
V podstatě je lze rozdělit do dvou velkých skupin:
A. NHL s nízkým stupněm malignity
C. NHL s vysokým stupněm malignity
Někdy mezi NHL řadíme i plazmocytom( myelom) – nádorové onemocnění vycházející z B lymfo na úrovni jeho diferenciace v plazmatickou buňku.Tato maligně změněná plazmatická buňka se stává základem buněčného klonu, který produkuje nadměrné množství imunoglogulinu, které jsou obvykle jedné třídy.Je to tzv. monoklonální protein, který se obvykle vylučuje do moče, kde je zjišťován jako Bens-Jonesova bílkovina.U této choroby je dalším pravidelným nálezem vysoká sedimentace, zvýšená viskozita krve a anémie. Související biochemické nálezy a zcela typické změny v kostech ( v páteři, lebce, žebrech, kde se nachází myelomová ložiska).Pacienti trpí ukrutnými bolestmi.Je to zhoubné onemocnění ne úplně vyléčitelné ale s prognózou dlouhého přežívání, po mnoho letech se přidává postižení ledvin ( myelomová ledvina).Což nejčastěji vede ke smrti pacienta.

Druhotně získané poruchy leukocytů ( se známou příčinou a nezhoubná)
Snížení počtu leuko tzn. leukopenie , granulocytopenie ( vždy nutný absolutní počet ), lymfocytopenie (absolutní počet), agranulocytóza ( snížení leuko pod 0,2. 109/l – výjimečné situace při prudkých infekcích nebo důsledek cytostatické léčby.
Příčiny leukopenie = po některých infekčních onemocněních.Druhotně u některých těžkých chorob, důsledek ionizačního záření, léků, chemikálií.
Způsobena třemi mechanizmy:
A. Rozpad zralých leuko v krvi
B. Tělo vytvoří protilátky proti vlastním leuko
C. Poškození mateřských buněk v kostní dřeni

Leukocytózy
Fyziologické příčiny- bezprostředně po fyzické námaze, v těhotenství, v novorozeneckém období.
Chorobné zvýšení: nejrůznější infekční a zánětlivé onemocnění, otravy těžkými kovy, po akutní ztrátě krve, po akutní hemolýze, po operacích, po srdečním infarktu a u zhoubných novotvarů.
Zvláštním případem leukocytózy je tzv. leukemoidní reakce : zvýší se počet leuko, v diferenciálním rozpočtu se objeví méně zralé formy leuko ( myelocyty, metamyelocyty, myeloblasty).Pozor na záměnu z CML. Leukemoidní reakci nacházíme u pacientů v těžkém stavu ( pacienti po úrazech v bezvědomí, těžce vyčerpaní). Po zlepšení celkového stavu se nález velmi rychle upraví k normálním parametrům.
* Lymfocytóza ( Pozor absolutní počet)- Typicky u pacientů s Tbc ,sifilisem, podvyživených dětí .
* Eosinofilie – Alergická onemocnění u parazitálních chorob.Některé hematologické choroby ( CML,NHL,Hodgkin)
* Basofilie- normální počet 1.Objevuje se zřídka ua téměř vždy znamená přítomnost hem.malignity.
Jediná fyziologická basofilie je po odstranění sleziny (splenektomie)
Při diferencování leuko mluvíme o posunu k mladším formám ( metamyelocyty, nesegmentovaný granulocyt( tyčka)).
Toxické granulace neutrofilu ( v granulo hrubé granulace) při těžkých infekcích a po otravách.

Retikulocystární systém RES
Buňky tohoto systému jsou roztroušené v celém organizmu a základní funkcí je jejich fagocytární funkce ( tzn. Pohlcování cizích částic).Tím se tyto buňky účastní na obraně organismu.Buňky tohoto systému mají původ v kostní dřeni. V zárodečném životě zůstávají v kostní dřeni. Po narození jsou pak přítomny jak v periferní krvi tak ve tkáni. V periferní krvi sem patří zejména monocyty. Ve tkáních pak různé druhy histiocytů ( makrofágy).Tkáňové makrofágy jsou fixní. Většinou neopouští tkáně a v jednotlivých orgánech jsou specializovány pro určité funkce.Např.: makrofágy v plicích pohlcují prachové částice. Makrofágy v játrech pohlcují nadbytek železa a žlučových barviv. Makrofágy ve slezině pohlcují části rozpadajících se ery.Schopnost buněk RES pohlcovat částice tělu cizí je velmi vysoká ale může být vyčerpána.Potom dochází k ukládání cizích látek přímo ve funkčních buňkách orgánu.Což vede k poškození orgánu ( silikoza – ukládání křemíku v plicích u horníků, Hemosideroza – ukládání železa v orgánech např.: játra, při nadměrném rozpadu ery nadměrně Fe přiváděno léky nebo transfuzemi. Monocyty v periferní krvi hrají roli při obraně organismu proti infekcím ale i v boji organismu se zhoubnými nádory.Monocyty rozeznávají nádorové buňky a likvidují je .Zároveň tím mobilizují imunitní aparát k reakci proti nádoru.Buňky RES mohou sami o sobě být zdrojem akutního bujení.Takto zněněné buňky RES ztrácí svou původní obrannou schopnost.Nadměrně se množí a poškozují orgány v nichž jsou uloženy.Řadíme sem např.: Akutní monocytové leukémie.Nádorovité zmnožení histiocytu = histiocytóza.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat