Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zástava krvácení = hemostáza

Hemostáza je automatická reaktivní schopnost organismu zastavit krvácení a zabránit vykrvácení.Jde o složitou ale velmi účelnou reakci organismu na poranění.Na hemostáze se podílí řada složek s rozdílnými účinky.Hlavními složkami hemostázy jsou : složka cévní, tkáňová, trombcytová a plazmatická.
Složka cévní je při své neporušenosti nejdokonalejší ochranou před krvácením.Cévní stěna reaguje na poranění, tedy porušení své celistvosti reflexním smrštěním = vazokonstrikce.
vazokonstrikcí v okamžiku poranění se snaží zabránit unikání krve z řečiště.vazokonstrikce je pouze dočasná a sama o sobě stačí k zástavě krvácení jen u těch nejmenších poranění cév.Má ovšem podstatný význam i u větších porněních, protože umožňuje aby se ve vzniklé časové reservě, zorganizovali účinnější pochody vedoucí k zabezpečení hemostáze.Cévní stěna je ve svém průsvitu ( uvnitř) vystlaná cévním endotelem,který pokud je neporušen vytváří dokonalé nesmáčivé prostředí pro protékající krev.Vazokonstrikce sama je způsobena hladkou svalovinou cévní stěny.Pod vrstvou endotelu je subendotelová pojivová tkáň a při poranění se z ní uvolňuje tkáňový tromboblastin ( tkáňová složka).
Trombocytová složka – trombocyty vyplavené z kostní dřeně přežívají v krevním oběhu zdravého člověka 8-11 dní.zestárlé ery jsou odbourávány retikuloendotelovým systémem ve slezině.Cirkulující destičky mají oválný (discoidní) tzv. klidový tvar. Krevní destičky jsou bezjaderné odštěpky cytoplazmy.
Pro krevní srážení jsou důležité následující nitrobuněčné struktury (elektronový mikroskop):
- destičková membrána,
- kontraktilní aparát,
- otevřený kanalykulární systém,
- denní tabulární systém
- destičková granula.

Destičková membrána je tvořena lipidickou dvojvrstvou s asymetrickým uložením fosfolipidů.
kontraktilní aparát je nezbytný rpo změnu tvaru trombocytu při jeho aktivaci.nezbytný je také pro uvolňovací reakci.
Kontraktilní aparát je nezbytný pro změnu tvaru při jeho aktivaci.Nezbytný je také pro uvolňovací reakce.
Otevřený kanalykulární systém urychluje membránový transport (transport látek z nitra buněk směrem k membráně a ven z)
Denní tubulární systém se podílí na intracelulárních transportech Ca, bez kterého nedojde k agregaci destiček a k uvolnění reakce
Destičková granula jsou zásobní granula, jejichž obsah je otevřeným kanalyk.systémem vylučován mimo trombocyt, kde se podílí na aktivaci dalších destiček – tedy trombocytů

Aktivace krevních destiček
Trombocyty jsou aktivovány buď substancemi vyplavovanými do krevního oběhu, nebo při poškození cévní stěny, kdy se trombo dostávají do kontaktu se subendoteliárními strukturami.
Při aktivaci dochází nejprve k adhezi trombocytů (přichycení trombocytů ke kolagenu poškození cévní stěny).Trombo jsou dále aktivovány a mění svůj tvar (vytvářejí pseudopódie) další fází je uvolňovací reakce, kdy je z trombocytů vylučován obsah zásobních granul a v této fázi již dochází k agregaci trombocytů tzn.ke vzájemné vazbě trombocytů čímž je vytvořena primární krevní zátka.
Adhezi destiček ke stěně cévy zprostředkuje VON WILLEBRADŮV faktor ( část faktor VIII.)


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat