Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

b) Daň z príjmov právnických osôb

Daňovníkmi dane z príjmov právnických osôb sú všetky právnické osoby, okrem verejných obchodných spoločností a Národnej banky Slovenska, ktorá je zo zákona od tejto dane oslobodená. Ak má právnická osoba sídlo v tuzemsku, je jej daňová povinnosť neobmedzená, t.j. vzťahuje sa na príjmy dosiahnuté zo zdrojov v tuzemsku aj v zahraničí. V opačnom prípade má právnická osoba daňovú povinnosť iba vo vzťahu k príjmom dosiahnutým v tuzemsku. Ak však má právnická osoba so sídlom v zahraničí stálu prevádzkáreň v tuzemsku, potom aj príjmy z podnikateľskej činnosti tejto stálej prevádzkárne podliehajú daňovej povinnosti podľa tohto zákona, pretože stála prevádzkáreň sa považuje za subjekt so sídlom v tuzemsku.
Predmetom dane z príjmov právnických osôb sú všetky príjmy (výnosy) z celej činnosti právnickej osoby a z nakladania so všetkým jej majetkom. Výnimkou sú zdedené alebo darované nehnuteľnosti a hnuteľné veci, ako aj majetkové práva; ak z nich však plynú určité príjmy, tieto podliehajú dani.

Ďalšie ustanovenia v zákone umožňujú poskytnúť niektoré oslobodenia vecného charakteru. takto sú od dane oslobodené najmä :
• členské príspevky prijaté záujmovými združeniami právnických osôb, občianskymi združeniami a politickými stranami
• výnosy kostolných zbierok a príjmy za cirkevné úkony

Žádné komentáře:

Okomentovat