Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rozpočty obcí (a miest) predstavujú ...

Rozpočty obcí (a miest) predstavujú finančné plány hospodárenia obcí. Obsahujú príjmy a výdavky spojené so samosprávnou činnosťou obce, finančné vzťahy obce k podnikateľským subjektom pôsobiacim na území obce a tiež finančné vzťahy obce k štátnemu rozpočtu.
Príjmy rozpočtu obce tvoria najmä : výnos miestnych daní a poplatkov, výnosy obecných podnikov a obecného majetku, dotácia zo štátneho rozpočtu a pod.
Výdavky zakotvené v rozpočte obce smerujú najmä na zabezpečenie samosprávnej činnosti obce. Ďalej môže ísť o dotácie, návratné finančné výpomoci, sociálnu výpomoc občanom, splátky prijatých úverov a pod.
Okrem rozpočtu vytvárajú obce aj mimorozpočtové fondy, najmä z prebytkov bežného rozpočtového hospodárenia. povinne sa vytvára :
• rezervný fond
• cestný fond (zo zostatku prostriedkov nevyčerpaných v príslušnom roku, získaných z podielu na výnose cestnej dane)
• fond rozvoja bývania (vytvára sa z prostriedkov, ktoré obec získa predajom bytového fondu z obecného vlastníctva do osobného vlastníctva občanov).
Popri tom obce môžu vytvárať aj ďalšie nešpecifikované fondy; ich druh a použitie schvaľuje vo vlastnej právomoci obecné zastupiteľstvo.

Žádné komentáře:

Okomentovat